Într-o tabără a Gărzii Naționale cipriote, ucrainenii sunt instruiți cum să identifice, să localizeze și să elimine minele și alte muniții neexplodate care pun în pericol viața multor civili și soldați în Ucraina, inclusiv copii. Potrivit publicației Independent, Ucraina este printre cele mai afectate țări de minele terestre și explozive, pe fondul războiului în desfășurare cu Rusia.
Conform statisticilor ONU, de la invazia Rusiei din 24 februarie 2022, aproximativ 399 de persoane au fost ucise și 915 rănite din cauza minelor și altor muniții, cifre egale cu victimele raportate între 2014 și 2021. Mai mult, peste 10% dintre victime sunt copii. Din punct de vedere economic, se estimează că minele împiedică însămânțarea a 5 milioane de hectare, afectând semnificativ economia Ucrainei.
Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe cipriot, Theodoros Gotsis, a declarat că aproape 100 de membri ai forțelor armate ucrainene au participat în ultimii doi ani la cursuri de pregătire desfășurate în Cipru. „Ne angajăm să continuăm acest sprijin atât timp cât este nevoie”, a spus Gotsis, menționând că guvernul cipriot a finanțat cu 250.000 de euro costurile de formare.
Ciprioții oferă această pregătire având în vedere propriile lor probleme cu minele terestre, situație ce datează din anii ’70, când insula a fost divizată etnic. Până în prezent, ONU a îndepărtat aproximativ 27.000 de mine, dar câmpurile minate încă există pe insulă.
Pregătirea ucrainenilor în Cipru cuprinde un curs de cinci săptămâni de deminare și degajare de bază, ce include activități teoretice și practice. Acestea presupun manipularea în siguranță a minelor terestre și altor muniții explozive, precum rachete și grenade. Directorul de formare a explicat sub protecția anonimatului că cea mai mare parte a cursului se concentrează pe distrugerea munițiilor neexplodate folosind explozivi. „Aceasta va fi sarcina principală a cursanților când se vor întoarce”, a afirmat acesta.
Analiza umanitară ACAPS a indicat că 174.000 km pătrați din Ucraina necesită cercetare și deminare, zone în care trăiesc peste 10 milioane de oameni. De la începutul conflictului, forțele ruse au folosit cel puțin 13 tipuri de mine antipersonal, deși utilizarea acestora este considerată o încălcare a Convenției de la Ottawa.
Pe de altă parte, raportul „Landmine Monitor” din 2023 sugerează că și forțele guvernamentale ucrainene ar fi utilizat mine antipersonal în orașul Izium în 2022. Astfel, pregătirea forțelor ucrainene în Cipru este de o importanță vitală pentru securitatea teritorială și umanitară a Ucrainei.