Reclamă

Un sondaj recent realizat de Consiliul European pentru Relații Externe (ECFR) relevă că ucrainenii nu au un consens clar în ceea ce privește un posibil acord de pace cu Rusia. Sondajul, publicat pe 15 ianuarie, a prezentat patru opțiuni în legătură cu apartenența la NATO/UE, garanțiile de securitate și cedarea sau recuperarea teritoriilor ocupate, potrivit Kiev Independent.

Niciuna dintre opțiunile propuse nu a obținut o majoritate clară, fapt care ar putea complica negocierile viitoare. „Astfel de dezacorduri ar putea stârni tulburări politice dacă și când vor începe negocierile”, se menționează în raport.

Deși negocierile de pace nu sunt iminente, învestirea președintelui ales Donald Trump a accelerat discuțiile despre posibilitatea acestora. Trump a declarat că intenționează să aducă Kievul și Moscova la masa negocierilor și să pună capăt rapid războiului, care se apropie de a treia aniversare. Acesta a adăugat că pregătirile pentru o întâlnire cu Vladimir Putin sunt în desfășurare.

Sondajul ECFR a chestionat respondenți din 16 țări europene, inclusiv Ucraina, și opt țări non-europene, investigând opinia lor despre influența potențială a lui Trump asupra războaielor din Ucraina și Orientul Mijlociu, dar și despre viitorul echilibru al puterii globale.

În Ucraina, așteptările unei victorii totale împotriva Rusiei au scăzut semnificativ în ultimele șase luni, de la 58% în mai 2024, la 34% în noiembrie 2024. Peste 47% dintre ucraineni consideră acum că un compromis cu Rusia este rezultatul cel mai probabil.

Ucrainenii sunt, de asemenea, divizați cu privire la impactul administrației Trump asupra păcii: 39% cred că va face pacea mai probabilă, 35% mai puțin probabilă și 26% nu văd nicio diferență.

Până în prezent, Trump nu a stabilit un plan concret pentru a negocia încheierea războiului, deși a promis acest lucru în campania electorală. Reprezentantul special pentru pace, Keith Kellogg, a subliniat că obiectivul lui Trump este de a pune capăt războiului în 100 de zile și a subliniat, „Oamenii trebuie să înțeleagă, el nu încearcă să dea ceva lui Putin sau rușilor, ci încearcă să salveze Ucraina”.

Opiniile despre impactul unei noi președinții Trump asupra păcii globale variază semnificativ. În țări precum India, China și Brazilia, o majoritate vede un beneficiu în acest sens, în timp ce în Europa scepticismul este mai pronunțat, doar puțini cred că Trump va aduce pacea în Ucraina.

Sondajul, realizat în noiembrie 2024, a inclus 28.549 de respondenți din 24 de țări, reflectând o diversitate de opinii globale privind războiul din Ucraina și alți factori geopolitici.


Reclamă

Share.
© 2025 Editura Substantial SRL – substantial.ro