Forțele ucrainene au folosit rachete de tip HIMARS pentru a ataca soldați ruși implicați în construcția de fortificații în regiunea Herson, ocupată parțial de armata rusă.

Atacul a rezultat în moartea a 13 soldați ruși și rănirea altor șapte, conform declarațiilor ucrainene și a imaginilor difuzate pe rețeaua socială X.

Rachetele HIMARS, cu un cost mediu de 250.000 de dolari fiecare, au fost utilizate într-un moment în care Ucraina avertizează că se confruntă cu penuria de muniție și solicită asistență militară suplimentară din partea Occidentului. Aceste atacuri în regiunea Herson urmează unei serii de atacuri reușite cu rachete HIMARS împotriva forțelor ruse și în regiunea Donețk, subliniind vulnerabilitățile tactice ale armatei ruse.

Administrația președintelui american, Joe Biden, a anunțat anul trecut un ajutor militar pentru Ucraina de 325 de milioane de dolari, inclusiv muniție suplimentară pentru sistemele HIMARS. Sistemele HIMARS, care permit lansarea rapidă a mai multor rachete ghidate, au demonstrat a fi un element crucial în strategia militară a Ucrainei, cu o rază de acțiune de până la 80 de kilometri.