Reclamă
Reclamă

Ucraina a anunțat luni că vor avea loc până la sfârșitul lunii iulie întreruperi de curent de până la 12 ore pe zi, după o serie de atacuri ale Rusiei asupra infrastructurilor sale energetice, care au provocat „o criză catastrofală de electricitate”.

Moscova a lansat în ultimele luni o campanie de bombardamente care a vizat principalele centre de producție și distribuție de electricitate din Ucraina, distrugând, potrivit lui Volodimir Zelenski, jumătate din capacitatea energetică a țării.

„În timpul următoarelor săptămâni, situația va fi mult mai dificilă decât este astăzi”, a atenționat Volodimir Kudrițki, directorul operatorului național Ukrenergo, informează AFP, potrivit Agerpres.

Reclamă

Furnizorul de energie ucrainean precizează că se fac lucrări de mentenanță la centralele nucleare, iar vremea rea și importul insuficient de electricitate vor intensifica penuriile deja existente, fiind prevăzute întreruperi de curent de până la 12 ore pe zi. Kudrițki a precizat că această „situație va continua până la sfârșitul lunii iulie”.

Kievul a fost constrâns să facă apel la vecinii săi europeni pentru a importa electricitate, pentru a acoperi deficitul din rețeaua avariată.

Securitatea energetică și restaurarea rețelei electrice ucrainene era unul dintre cele 10 puncte ale planului de pace al președintelui Volodimir Zelenski, discutat în timpul summitului pentru pace care a avut loc la sfârșitul acestei săptămâni în Elveția, summit la care Rusia nu a fost invitată.

Prima campanie de lovituri ruse ce au vizat în mod specific situri energetice în Ucraina a lăsat în iarna lui 2022-2023 milioane de ucraineni fără curent, apă și încălzire, la temperaturi glaciale.

Reclamă
Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro