Ucraina a sprijinit propunerea Secretarului General al NATO, Jens Stoltenberg, privind formarea unui fond dedicat asistenței militare pentru țară în conflictul cu Rusia, condiționând acest suport de implicarea financiară obligatorie a statelor membre ale Alianței. Această declarație a fost făcută de Ministrul Afacerilor Externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, într-un interviu pentru European Pravda.
În cadrul unei întâlniri a miniștrilor de Externe din statele NATO, care a avut loc la Bruxelles, Stoltenberg a propus constituirea unui fond de 100 de miliarde de euro, cu o perioadă de finanțare de cinci ani pentru Ucraina. Reacţiile membrilor Alianţei au fost împărţite, iar Kuleba a subliniat dificultățile anterioare ale NATO de a mobiliza asistență militară, chiar și pentru sume semnificativ mai mici, sugerând că fară contribuții financiare obligatorii, inițiativa nu ar avea succes.
Krisjanis Karins, Ministrul Leton al Afacerilor Externe, a susținut ideea finanţării fondului prin contribuții directe ale statelor NATO, în timp ce omologul său eston, Margus Tsahkna, a propus un aport anual de 0,25% din PIB-ul fiecărui stat membru. Unul dintre obiectivele inițiativei este prevenirea reducerii ajutorului militar american pentru Ucraina, în contextul unei posibile reveniri a lui Donald Trump la președinția SUA.
Sumarizând, Ucraina este în favoarea unui fond pe termen lung pentru suport militar propus de NATO, condiționând eficacitatea acestuia de implicarea financiară obligatorie a celor 32 de state membre. Propunerea a venit în urma unei reuniuni la Bruxelles, unde a fost discutată și finanțarea acestui fond, însă necesită un angajament comun pentru a deveni realitate.