În fața atacurilor aeriene rusești repetate care vizează infrastructura sa energetică, Ucraina a cerut luni aliaților „pași extraordinari și îndrăzneți” pentru a-i întări apărarea aeriană, subliniind că acest demers beneficiază și țările vecine, inclusiv România. Dmitro Kuleba, ministrul de Externe ucrainean, a accentuat necesitatea urgentă de sisteme suplimentare Patriot și alte sisteme moderne de apărare aeriană.

Kuleba a profitat de o conferință de securitate la Marea Neagră pentru a face acest apel, argumentând că o apărare aeriană solidă în Ucraina ar proteja și spațiile aeriene ale vecinilor săi Moldova, România și Polonia de rachetele și dronele rusești. Referindu-se la sprijinul aliat acordat Israelului în respingerea atacurilor aeriene, Kuleba a încurajat țările partenere să adopte o abordare similară și în cazul Ucrainei.

În timp ce aliații occidentali au manifestat reticență în a trimite sisteme de apărare aeriană suplimentare, Germania s-a angajat recent să livreze încă un sistem Patriot, răspunzând apelului Kievului. Ministrul ucrainean a dezvăluit că Ucraina are nevoie de 26 de astfel de sisteme pentru a-și acoperi integral teritoriul.

Discuțiile privind furnizarea de rachete Patriot au fost confirmate și de întâlnirea dintre Kuleba și omologul său norvegian, Espen Barth Eide, care vizitează capitala Ucrainei pentru a coordona eforturile în acest sens. Atacurile rusești asupra infrastructurii energetice ucrainene au intensificat solicitările de ajutor în materie de apărare aeriană din partea Kievului.