Ucraina și Rusia s-a confruntat luni în fața Curții Permanente de Arbitraj de la Haga, cea mai veche instanță de arbitraj din lume, în cadrul unui conflict prelungit cu privire la accesul la Marea Azov, situată la est de peninsula Crimeea, anexată de Moscova. Kievul a cerut „demolarea” podului construit de Rusia peste strâmtoarea Kerci, catalogându-l drept „un obstacol ilegal în calea navigației”, a relatat agenția de știri Agerpres, citând sursele AFP și EFE.
Plângerea Ucrainei, adresată instanței de arbitraj în septembrie 2016, acuză Rusia că blochează în mod intenționat accesul la Marea Azov. Avocatul Ucrainei, Anton Korinevici, a susținut în fața Curții că podul Kerci, construit de Rusia pentru a conecta Crimeea cu teritoriul rus continental, restricționează navigația internațională. Korinevici a precizat că, în afară de construcția podului, Rusia mai aplică și controale excesive, motiv pentru care a cerut demolarea acestuia.
„Rusia consideră acum strâmtoarea Kerci, Marea Azov și poate chiar părți ale Mării Negre drept apele sale teritoriale (…) Rusia vrea ca aceste ape să fie considerate parte a imperiului său în secolul al XXI-lea”, a spus avocatul Ucrainei. În prezent, teritoriile recunoscute internațional ale Ucrainei care oferă acces la Marea Azov sunt sub controlul armatei ruse.
După ce a anexat Crimeea în 2014 și a lansat invazia asupra Ucrainei în februarie 2022, Rusia controlează acum complet, de facto, accesul la Marea Azov. În această chestiune, avocatul Rusiei, Ghenadi Kuzmin, a calificat plângerea Ucrainei drept „complet lipsită de temei și fără perspectivă”, susținând că Marea Azov este considerată, de către Moscova, parte din apele sale interne, ca urmare a anexării Crimeei.
Instanța de arbitraj se confruntă cu o obiecție pe care Rusia a depus-o în 2019, negând jurisdicția asupra suveranității Crimeei, iar ulterior, în 2020, a cerut Ucrainei să prezinte un nou dosar. Verdictul Curții Permanente de Arbitraj ar putea fi anunțat abia peste câteva luni sau chiar ani.