Comisia Europeană a transmis vineri ambasadorilor Uniunii Europene că Ucraina și Republica Moldova au îndeplinit condițiile pentru a începe negocierile de aderare la blocul comunitar.

„Considerăm că toate etapele au fost îndeplinite de cele două țări”, a declarat, vineri, o purtătoare de cuvânt a Comisiei Europene. „Acum decizia este în mâinile statelor membre”, a adăugat aceasta.

În iunie 2022, Ucraina și Republica Moldova au primit statutul de țări candidate la aderarea la UE, marcând un pas important în procesul de integrare europeană. Această decizie vine în contextul în care războiul din Ucraina a intensificat interesul geostrategic al Uniunii Europene în extindere, pentru a-și consolida influența față de Rusia.

Urmează ca statele membre ale Uniunii Europene să ia o decizie finală cu privire la începerea acestor negocieri. Extinderea Uniunii Europene se anunță a fi una dintre provocările majore și în legislatura viitoare, conform unor surse din cadrul blocului comunitar.

Totodată, procesul de extindere este văzut ca o etapă dificilă, având în vedere complexitatea și cerințele riguroase impuse țărilor candidate. „Aceasta este cea mai dificilă extindere din istorie”, a declarat un oficial UE, referindu-se la viitoarele aderări post-alegeri.