Ucraina și Norvegia, două țări vecine cu Rusia, au convenit asupra unui nou acord de securitate bilateral, a anunțat ministrul norvegian de externe, Espen Barth Eide, în timpul unei vizite la Kiev. Acest acord marchează o etapă importantă în cooperarea dintre cele două națiuni, implicând sprijin militar, politic, financiar și umanitar pe termen lung din partea Norvegiei pentru Ucraina.

„Norvegia va furniza Ucrainei sprijin militar, politic, financiar și umanitar pe termen lung”, a declarat Espen Barth Eide, evidențiind angajamentul țării de a sta alături de Ucraina în fața agresiunii rusești. Într-un comunicat, ministrul de externe a subliniat că „Acordul demonstrează angajamentul nostru politic clar de a continua să susținem Ucraina așa cum facem de când a început atacul brutal și la scară largă al Rusiei, în urmă cu peste doi ani”.

Textul acordului urmează să fie semnat și făcut public la următoarea întâlnire între președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, și premierul Norvegiei, Jonas Gahr Store, deși data evenimentului nu a fost încă stabilită. Această inițiativă vine într-un moment în care Ucraina caută să își întărească alianțele cu Occidentul, având în vedere dificultățile întâmpinate pe front în confruntarea cu forțele ruse.

Printre partenerii cu care Ucraina a semnat acorduri bilaterale de securitate se numără Franța, Germania și Regatul Unit. Norvegia, membră NATO, care are graniță comună cu Rusia în regiunea arctică, a promis să acorde Ucrainei un ajutor civil și militar în valoare de 6,5 miliarde de euro pentru perioada 2023-2027.