Șeful spionajului militar ucrainean, Kirilo Budanov, a anunțat că Ucraina este pe cale să întâmpine o situație „dificilă”, dar „nu catastrofală” pe front în viitorul apropiat, indicând jumătatea lunii mai ca perioadă critică. Această declarație vine în contextul întârzierii ajutorului SUA și a creșterii presiunii militare din partea Rusiei. Prețedintele Volodimir Zelenski a estimat, de asemenea, o posibilă ofensivă majoră rusă la sfârșitul lunii mai sau în iunie.

Budanov a observat îmbunătățiri în echipamentul infanteriei ruse, dar a subliniat slăbiciunile generalizate ale vehiculelor militare rusești și a calității inferioare a personalului prezent pe front, comparativ cu profesioniștii care au inițiat invazia la scară largă în 2022. Cu toate acestea, capturarea orașului Avdiivka de către Rusia a fost văzută ca o victorie temporară, cu Rusia concentrându-se acum asupra localității Chasiv Yar.

Pe frontul de est al Ucrainei, comandantul șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, Oleksandr Syrskyi, a raportat o deteriorare semnificativă a situației în ultimele zile, pe fondul acestor dezvoltări. Declarațiile liderilor militari ucraineni subliniază reziliența în fața provocărilor și încercările de apărare a țării în fața avansului rusesc.