Ucraina a anunțat disponibilitatea de a înlocui Ungaria în Uniunea Europeană și în Organizația Tratatului Atlanticului de Nord, în cazul în care Budapesta decide să se alăture alianțelor conduse de Rusia. Declarația, de o ironie evidentă, a fost făcută publică miercuri de Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei și reflectă tensiunile crescute dintre cele două națiuni. Motivul anunțului îl constituie sprijinul oferit de Ungaria pentru teoriile Moscovei despre războiul din Ucraina și faptul că Budapesta a obstrucționat eforturile occidentale de susținere a Kievului, informează Al Jazeera.
Potrivit unei postări publicate de minister pe platforma X, Kievul a reacționat la „ultimele declarații manipulatoare ale conducerii Ungariei cu privire la decizia Ucrainei de a nu prelungi acordul de tranzit cu Rusia, începând din 2025”. Ucraina a afirmat că „este gata să ocupe orice loc vacant în UE și NATO, dacă Ungaria decide să-l elibereze” pentru a se alătura Comunității Statelor Independente sau Organizației Tratatului de Securitate Colectivă, ambele alianțe fiind influențate de Rusia.
Ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, acuzase anterior Ucraina de amplificarea problemelor economice ale Europei prin refuzul de a prelungi un acord de tranzit al gazelor cu Rusia pentru încă cinci ani, menționând o creștere de 20% a prețurilor gazelor naturale pe piața europeană. Contrar celorlalte țări din UE, Ungaria a majorat importurile de gaze rusești de la invazia Moscovei în Ucraina din februarie 2022. Budapesta primește gaze rusești prin conducte aflate sub Marea Neagră și prin Turcia, astfel că livrările nu sunt afectate de încetarea rutei ucrainene.
Declarația Kievului califică afirmațiile Ungariei cu privire la prețurile gazelor drept „parte a unei campanii informaționale motivate politic și destinate consumului intern”. De menționat că, de la izbucnirea conflictului între Rusia și Ucraina acum aproape trei ani, UE a încercat să reducă dependența de combustibilii fosili rusești, însă Ungaria, Slovacia și Austria continuă să fie extrem de dependente.
Considerată cel mai apropiat aliat al Moscovei din rândul membrilor UE, Ungaria s-a opus frecvent ajutorului militar și financiar european acordat Ucrainei și a întârziat sau a obstrucționat unele sancțiuni europene împotriva Rusiei. În ciuda acestor tensiuni, Ucraina continuă să facă presiuni pentru aderarea sa la UE și NATO, beneficiind de un sprijin important în cadrul celor două blocuri.
„Dacă Ungaria dorește cu adevărat să contribuie la încheierea războiului, ar trebui să înceapă prin a nu submina unitatea în cadrul UE și să depună eforturi pentru a întări securitatea energetică și independența țării sale și a cetățenilor săi, alături de restul Europei și SUA”, se arată în declarația Ucrainei.
Pe fondul conflictului, armata ucraineană a anunțat miercuri că a lansat o lovitură nocturnă în interiorul Rusiei, incendiind un depozit de petrol din orașul Engels, unde se află baza bombardierelor nucleare rusești, conform aceleiași surse.