Ucraina a respins vineri condițiile enunțate de președintele rus Vladimir Putin pentru o încetare a focului și o pace negociată, care presupun retragerea trupelor Kievului din cele patru provincii ucrainene revendicate de Rusia și renunțarea la aspirația de aderare la NATO. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a reacționat vehement, caracterizând oferta drept un ultimatum și comparându-l pe Putin cu Hitler.
„Aceasta nu este o propunere de pace, ci pachetul standard (de pretenții) al agresorului,” a declarat Mihailo Podoliak, consilier al președintelui ucrainean. „Trebuie să lăsăm la o parte aceste iluzii și să încetăm să luăm în serios propunerile Rusiei, care se lovesc de bunul simț”, a adăugat acesta într-un mesaj postat pe platforma X.
Același consilier prezidențial a declarat pentru agenția Reuters că nu există „nicio posibilitate de a găsi un compromis” între declarațiile lui Putin și condițiile Ucrainei pentru încetarea războiului declanșat prin invazia rusă din februarie 2022. Ministerul de Externe ucrainean a descris propunerea lui Putin drept „absurdă” și a criticat „declarațiile manipulatoare menite să inducă în eroare comunitatea internațională și să submineze eforturile diplomatice pentru încheierea unei păci juste”.
Vorbind la postul italian de știri SkyTG24 în timp ce participa în Italia la summitul G7, Zelenski a susținut că Putin nu-și va opri ofensiva militară nici dacă cererile sale de încetare a focului vor fi satisfăcute. Președintele ucrainean a descris condițiile enunțate de președintele rus pentru o încetare a focului și reluarea negocierilor de pace drept un ultimatum în care nu se poate avea încredere.
„Acestea sunt mesaje de ultimatum care nu diferă de mesajele din trecut”, a remarcat Zelenski în declarația acordată postului italian, conform Reuters. „El nu se va opri”, a spus Zelenski despre Putin, făcând o paralelă cu ambițiile expansioniste ale dictatorului nazist Adolf Hitler. „Este același lucru pe care Hitler obișnuia să-l facă (…) De aceea nu trebuie să avem încredere în aceste mesaje”, a argumentat președintele ucrainean.
Într-un discurs susținut mai devreme în fața responsabililor din Ministerul de Externe rus, Putin a promis că va ordona o încetare imediată a focului dacă Ucraina își retrage trupele din cele patru provincii revendicate de Rusia și renunță la aspirația de aderare la NATO. „Trupele ucrainene trebuie să se retragă complet de pe întreg teritoriul republican. Donetsk și Luhanskk, și din regiunile Herson și Zaporojie. Negocierile (de pace) vor fi atunci posibile,” a indicat liderul de la Kremlin. El a cerut de asemenea ca Ucraina să fie o țară „neutră, în afara blocurilor (militare) și ne-nucleară”.
„Fără nicio îndoială, vor trebui garantate drepturile, libertățile și interesele cetățenilor rusofoni din Ucraina, trebuie recunoscute noile realități teritoriale, statutul Crimeei și al Sevastopolului, republicile Donetsk și Luhansk, precum și regiunile Herson și Zaporojie ca entități ale Federației Ruse,” a completat Putin. El a subliniat că toate aceste angajamente vor trebui consfințite în acorduri internaționale, care includ „anularea tuturor sancțiunilor contra Rusiei”.
„Consider că Rusia propune o variantă care să permită încetarea cu adevărat a războiului în Ucraina. Îndemnăm să întoarcem o pagină tragică a istoriei”, a mai spus Putin. Dacă Kievul și capitalele occidentale resping aceste propuneri, „vor fi de la început până la sfârșit responsabile politic și moral pentru continuarea vărsării de sânge,” a avertizat el.
Intervenția sa vine cu o zi înainte de organizarea în Elveția a unui „summit pentru pace”, o conferință cerută de Ucraina fără participarea Rusiei, la care Kievul va încerca să obțină sprijin internațional pentru „formula de pace” enunțată de Zelenski în 2022. Această formulă cere retragerea tuturor trupelor ruse de pe teritoriul ucrainean, restabilirea frontierelor Ucrainei și crearea unui tribunal internațional pentru judecarea crimelor de război rusești. Rusia a respins planul, cerând Kievului să recunoască „noile realități de pe teren”.