Reclamă
Reclamă

Ucraina poate folosi arme furnizate de SUA pentru a lovi în interiorul Rusiei, nu doar pe teritoriul rus din apropierea regiunii ucrainene Harkov, forțe ruse care trag asupra trupelor ucrainene, a afirmat joi Pentagonul, transmite Reuters, preluată de Agerpres.

Luna trecută, președintele Joe Biden a autorizat în mod discret Kievul să lanseze arme furnizate de SUA împotriva unor ținte militare în Rusia. La acea vreme, însă, oficiali americani au spus că decizia lui Biden se aplica doar pentru ținte situate pe teritoriul Rusiei din apropierea regiunii estice ucrainene Harkov.

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, generalul maior de aviație Patrick Ryder, le-a declarat joi reporterilor că, deși nu a existat o modificare de politică, utilizarea de arme de către Ucraina împotriva trupelor ruse nu este limitată la zona de lângă Harkov de pe teritoriul Rusiei. „Capacitatea de a putea să riposteze atunci când se trage asupra lor este elementul pe care se concentrează în mod real această politică (…) întrucât vedem forțe ruse trăgând de peste graniță, capacitatea ca Ucraina să poată trage asupra acelor forțe terestre folosind muniții furnizate de SUA”, a spus Ryder. „Aceasta este autoapărare și, prin urmare, are sens ca ei să poată face acest lucru”, a adăugat reprezentantul Pentagonului.

Reclamă

Declarația sa se face ecoul comentariilor din această săptămână ale lui Jake Sullivan, consilierul pentru securitate națională al Casei Albe. „Nu este vorba despre geografie. Este vorba despre bun-simț. Dacă Rusia atacă sau este pe punctul să atace de pe teritoriul său Ucraina, atunci este absolut normal să permitem Ucrainei să lovească drept ripostă forțele care o lovesc de dincolo de frontieră”, a afirmat Sullivan la postul PBS.

Consilierul președintelui Biden a mai spus că Ucraina poate folosi de asemenea sistemele de apărare aeriană pentru a trage asupra avioanelor ruse în interiorul spațiului aerian rus dacă acestea sunt aproape de a lansa atacuri în spațiul aerian ucrainean, amintește Reuters.

Recapitulând, atât Pentagonul cât și Casa Albă au afirmat că Ucraina poate folosi armele furnizate de SUA pentru a trage asupra trupelor ruse care atacă sau intenționează să atace Ucraina, indiferent de locația acestora, fie pe teritoriul Rusiei sau în spațiul aerian rus.

Reclamă
Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro