Kievul a anunțat oprirea tranzitului gazelor naturale rusești către Europa prin Ucraina începând cu 1 ianuarie, conform declarațiilor ministrului ucrainean de Externe, Andrii Sybiha. Decizia a fost luată în contextul în care Ucraina a avertizat anterior că nu va reînnoi acest acord ce ar finanța indirect războiul declanșat de președintele rus Vladimir Putin. Șeful diplomației ucrainene a menționat că, prin această măsură, Kremlinul a pierdut un instrument cheie de presiune asupra statelor europene.
„Ucraina a întrerupt mai mult decât tranzitul gazelor rusești. Am tăiat unul dintre ultimele avantaje ale lui Putin asupra Europei și modul în care folosea energia ca armă”, a afirmat Sybiha într-o postare pe rețelele sociale. El a subliniat că Europa și lumea ar putea fi mai sigure fără dependența de resursele energetice ale Rusiei.
În ciuda eforturilor ucrainei de a reduce dependența energetică a Europei față de Rusia, Slovacia și Ungaria continuă să se bazeze pe livrările rusești. Liderii celor două țări, Viktor Orban și Robert Fico, s-au opus deciziei de la Kiev. În plus, măsura a cauzat o întrerupere majoră a aprovizionării cu gaze în regiunea Transnistria din Moldova, controlată de ruşi, care depindea de tranzitul prin Ucraina. Compania locală Tirasteploenergo a anunțat că furnizarea agentului termic a fost întreruptă miercuri la ora 7 dimineața, cu excepția unor facilități esențiale precum spitalele.
Anul trecut, parlamentul local din Transnistria a solicitat Kremlinului și parlamentului rus stabilirea unui nou acord cu Ucraina pentru a continua livrările. În replică, Moscova a declarat că va proteja cetățenii și soldații săi din zonă.
Acest pas face parte dintr-o strategie mai amplă a Ucrainei de a accesa influența economică a Rusiei și de a limita utilizarea energiei ca instrument de presiune asupra Europei.