Ucraina a anunțat formarea unei armate paralele de hackeri menite să contracareze atacurile cibernetice atribuite Rusiei, avertizând că aceste atacuri reprezintă o amenințare la adresa întregii Europe, inclusiv a României. Serhii Prokopenko, șeful securității cibernetice de la Kiev, a subliniat într-un interviu pentru Digi24 că Rusia desfășoară un război cibernetic agresiv, la fel de periculos ca și conflictul convențional.
Prokopenko a explicat că Ucraina deja dispune de unități specializate în securitate cibernetică și că acestea vor fi coordonate mai eficient în urma deciziilor recente. „Ei operează și acum dar nu într-o formă atât de formală. Avem unități speciale responsabile cu zona de securitate cibernetică. Vor fi coordonați mai bine acum după aceste decizii”, a declarat el. Prokopenko a tras un semnal de alarmă privind amploarea activităților cibernetice rusești: „Acum Rusia nu atacă doar Ucraina ci toată Uniunea Europeană este o parte din strategia informatică”.
Șeful securității cibernetice a explicat că hackerii vizați de Rusia în scopul spionajului sunt țintiți pentru a accesa și fura informații valoroase. „Ei încearcă să fure informații, dar în multe dintre cazuri putem să ne protejăm resursele”, a spus Prokopenko, menționând că „cel mai periculos, ca de obicei, este atunci când intră în sisteme și distrug informațiile, datele. Din nefericire se întâmplă, avem 10 – 20 de incidente de acest fel pe an.”
Atacurile cibernetice rusești nu au vizat doar Ucraina. Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC) din România a confirmat recent că, între 17 și 21 iunie 2024, au avut loc 25 de atacuri de tip DDoS asupra unor site-uri din România. Aceste atacuri au vizat instituții publice și entități private din sectoare precum cel financiar-bancar, transport și telecomunicații. DNSC a precizat că „echipa Directoratului a avertizat din timp organizaţiile vizate” și a colaborat strâns cu acestea pentru a mitiga efectele acestor atacuri.
Atacurile de tip DDoS implică generarea unui flux masiv de cereri de conexiune, ceea ce poate duce la funcționarea cu intermitențe sau chiar la oprirea activității platformelor vizate, cu toate că nu au existat perioade de întrerupere semnificativă în activitatea site-urilor românești vizate.