Reclamă
Reclamă

Ucraina continuă să lovească cu drone obiective importante din interiorul Rusiei, țintind cu succes în noaptea de luni spre marți mai multe depozite de combustibil în regiunea Rostov. În același timp, trupele rusești mențin inițiativa pe câmpul de luptă și continuă să câștige teren pe frontul din estul Ucrainei.

Potrivit unor surse din Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU), infrastructurile atacate în regiunea Rostov sunt deținute de două companii distincte de produse petroliere, una având până la 22 de rezervoare de combustibil. După cum au recunoscut și autoritățile locale ruse, atacul ucrainean a provocat un incendiu în urma lovirii unor rezervoare.

Kievul recurge frecvent la atacuri de acest fel ca tactică de război asimetric și într-o încercare de a perturba furnizarea de combustibil către trupele ruse angajate pe frontul din Ucraina, relatează agenția EFE, informează Agerpres.

Reclamă

SUA și-au exprimat public dezacordul față de aceste atacuri, întrucât ele riscă să destabilizeze piața internațională, în sensul creșterii prețurilor produselor petroliere.

În acest timp, Statul Major ucrainean a transmis că sectorul de front de la Pokrovsk, în regiunea estică Donețk, continuă să fie cel mai fierbinte de pe toată zona de contact, din cauza atacurilor constante ale trupelor ruse. Până la jumătatea zilei, „ocupanții ruși” au încercat „de 15 ori să-și îmbunătățească pozițiile” în direcția orașului Pokrovsk, care rămâne sub control ucrainean, precizează armata ucraineană.

Potrivit influentului canal de Telegram ucrainean „DeepState”, apropiat armatei ucrainene și care informează zilnic asupra evoluției frontului, trupele ruse au înaintat în ultimele ore în zona localităților Umanske, Arhangelske și Sokol, toate în regiunea Donețk.

În raportul său public de marți asupra evoluției războiului din Ucraina, serviciul militar de informații britanic menționează drept „probabilă” cucerirea de către trupele ruse a localității Novooleksandrivka, la 20 de kilometri nord de orașul Avdiivka ocupat de ruși. „Zona a cunoscut lupte intense pe parcursul anului 2024 și Rusia a avansat gradual după ce a capturat Avdiivka în februarie 2024”, iar ocuparea Novooleksandrivka apropie Rusia de o arteră vitală pentru aprovizionarea trupelor ucrainene în est, indică raportul britanic.

Ministerul rus al Apărării a informat în ultimele zile și săptămâni despre înaintările constante ale trupelor sale în estul Ucrainei și pe noul front deschis în luna mai în provincia nord-estică Harkov, unde însă armata ucraineană pare că a reușit să stabilizeze frontul, iar armata rusă, deși câștigă teren, nu a realizat nicio străpungere decisivă pe niciun sector de front. Obiectivul acesteia în prezent este de a epuiza trupele ucrainene, a estimat luni comandantul-șef al armatei ucrainene, generalul Oleksandr Sîrski.

Ucraina a pierdut inițiativa pe front în septembrie anul trecut, după eșecul contraofensivei sale din est și sud-est, încheiată cu mari pierderi, dar cu câștiguri teritoriale minore și recuperate apoi parțial de trupele ruse. Armata ucraineană s-a confruntat apoi și cu o criză de muniție ca urmare a întârzierii ajutorului militar american din cauza disputelor interne din Congresul SUA.

Deși între timp au început să sosească noi arme occidentale și muniții pentru artilerie necesare corectării dezavantajului de care Kievul suferă în fața inamicului mai numeros și mai bine echipat, armata ucraineană încă nu a reușit să oprească înaintarea trupelor ruse și încearcă să mobilizeze noi soldați.

Reclamă
Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro