Peninsula anexată Crimea este afișată în aplicațiile Apple ca făcând parte din Rusia.

Modul în care companiile globale identifică Crimea a fost un subiect sensibil pentru ambele țări încă de când forțele armate susținute de Kremlin au anexat regiunea din Ucraina în Martie 2014. Ucraina și aliații săi vestici au susținut că această acțiune a fost ilegală.

Pentru utilizatorii de dispozitive apple din Crimea, teritoriul este acum afișat ca fiind parte din Rusia când este căutat pe aplicația de vreme sau harți. Totuși, aceleași aplicații nu afișează crimea că fiind parte din nici o țară când sunt căutate din afara regiunii.

Parlamentul Rusiei a declarat că Apple și-a „îndeplinit obligațiile și a adus aplicațiile în concordanță cu cererile legislației Rusiei”. Apple nu a declarat nimic în legătură cu această decizie.

Statele Unite și Uniunea Europeană nu recunosc Crimea că aparținând Rusiei și au impus sancțiuni împotriva indivizilor care au încălcat drepturile teritoriale ale Ucrainei. Ucraina și aliații săi susțin că Moscova trimite trupe înarmate în regiune și că furnizează arme separatiștilor. Acuzația a fost negată, oficialii susținând că voluntarii Rusi ajută forțele separatiste din regiune.

Luna trecută, Apple a fost din nou în centrul atenției în China, compania fiind criticată pentru o aplicație de harți care permitea protestatarilor din Hong Kong să urmărească locația poliției.