Reclamă
Reclamă

Mai multe explozii s-au auzit în zorii zilei de marți în Ucraina, în timp ce apărarea aeriană respingea un atac rusesc asupra micului oraş Starokostiantîniv, din vestul țării. Aici se află o bază aeriană importantă, frecvent țintită de Moscova. Atacul are loc în contextul în care primele avioane occidentale F-16 sunt așteptate luna aceasta, potrivit Reuters.

Kievul se confruntă cu provocări în încercarea de a-și reconstrui forțele aeriene și se pregătește să desfășoare avioanele F-16 fabricate în SUA. Rusia este hotărâtă să le doboare sau să le distrugă la sol.

Oficialii ucraineni nu au dezvăluit locația precisă unde vor fi bazate avioanele F-16, dar Moscova a anunțat că atacul de joia trecută asupra Starokostiantîniv a vizat aerodromuri despre care crede că vor găzdui aeronavele occidentale. Ucraina speră că F-16 îi vor întări forțele în fața asaltului rusesc de-a lungul liniei frontului.

Reclamă

Baza aeriană de la Starokostiantîniv a fost frecvent atacată din primele zile ale invaziei rusești din februarie 2022, inclusiv cu drone şi rachete hipersonice. Locuitorii orașului, aproximativ 30.000 de persoane, s-au adaptat la pericolul constant. „Pe scurt, este ‘distractiv’ să trăiești aici”, a declarat Vasîl Muliar, oficial al orașului.

Un purtător de cuvânt al forţelor aeriene ucrainene a afirmat că loviturile asupra bazei au prezentat „anumite dificultăţi”, dar nu vor submina livrarea sau utilizarea avioanelor F-16 în luptă. Oficialii sunt rezervați în furnizarea de detalii specifice despre atacuri.

Analiștii militari sugerează că rușii ar fi vizat infrastructura bazelor aeriene pentru a îngreuna aducerea avioanelor F-16 și, în cele din urmă, pentru a le distruge. Armata ucraineană, de asemenea, ar putea fi nevoită să mute avioanele în jurul aerodromurilor, un scenariu descris de Justin Bronk de la Royal United Services Institute: „Orice acoperire de apărare aeriană poate fi saturată dacă ruşii trag suficiente rachete asupra unei ţinte”.

După atacul de joia trecută, guvernatorul Serhii Tiurin a declarat că apărarea aeriană a distrus nouă ţinte deasupra regiunii Hmelnîţki. Locuitorii, care evită să divulge informații militare sensibile, trăiesc sub amenințarea constantă a atacurilor și a zgomotului frecvent al avioanelor de război. Irina Sapciuk, redactor-şef al ziarului local, a relatat că locuința părinților săi a fost afectată într-un raid anterior: „Au găsit resturi de la o rachetă într-un cireș de lângă fereastră”, a spus ea.

Lucrările la drumuri și viața de zi cu zi continuă în Starokostiantîniv, în ciuda pericolului războiului și a întreruperilor de curent. Oficiul local, Vasîl Muliar, subliniază că orașul a fost întotdeauna un centru al rezistenței, având o istorie de bastion de apărare încă din secolul al XVI-lea.

Reclamă
Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro