Ucraina ar putea adera la Uniunea Europeană până în 2029 dacă va finaliza reformele necesare, a declarat comisarul european pentru extindere, Oliver Varhelyi, pe 29 octombrie, conform publicației Kyiv Independent.
Pentru a sprijini acest obiectiv, Uniunea Europeană a introdus inițiative specifice, denumite „Planul de creștere” și „Planul Ucraina”, menite să accelereze procesele de reformă nu doar în Ucraina, ci și în Moldova și Balcanii de Vest. Ucraina și-a prezentat propriul plan pe 20 martie, în acest an, detaliind strategia pentru reconstrucție, modernizare și reformele esențiale în contextul aderării sale la UE.
Ucraina a parcurs pași semnificativi către aderarea la Uniunea Europeană de la depunerea cererii în februarie 2022 și obținerea statutului de țară candidată în luna iunie a aceluiași an. În decembrie 2023, liderii Uniunii Europene au convenit asupra deschiderii negocierilor de aderare cu Ucraina, reprezentând o etapă esențială în demersurile sale de integrare europeană.
Comisia Europeană a recunoscut recent progresele realizate de Ucraina în ceea ce privește reformele esențiale, printre care se numără cele legate de statul de drept, sistemul judiciar și măsurile de combatere a corupției, însă atrage atenția că sunt necesare reforme suplimentare.
„Cu Planul de creștere, am făcut posibil pentru Balcanii de Vest, pentru Moldova, dar și pentru Ucraina [cu Facilitatea pentru Ucraina], să finalizeze reformele și să aibă totul pregătit și să devină membru până la sfârșitul următorului mandat (al Comisiei Europene)”, a subliniat Varhelyi.
În iunie, președintele Volodimir Zelenski și-a manifestat încrederea că Ucraina va deveni membru cu drepturi depline al Uniunii Europene. Prima conferință interguvernamentală privind aderarea Ucrainei la UE a avut loc la Luxemburg pe 25 iunie, marcând începutul oficial al negocierilor de aderare între Ucraina și Uniunea Europeană.