După săptămâni de așteptare, România a primit acordul din partea Ucrainei pentru măsurătorile de pe canalul Bâstroe. Kievul a pus însă o condiție, pe care autoritățile române trebuie să o respecte, dacă vor să efectueze aceste proceduri.

Măsurătorile pe canalul Bâstroe, subiect controversat între România și Ucraina, vor începe până la finalul acestei săptămâni. Kievul a acceptat să permită efectuarea acestora, însă a impus și condiții.

Mai exact, Ucraina dorește să efectueze propriile măsurători, cu echipamentele proprii, iar un expert român să fie desemnat pentru a face parte din echipă.

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a vorbit despre acest subiect și a subliniat cât de importantă este clarificarea scandalului.

Salut intenția Ucrainei de a măsura adâncimea canalului Bâstroe! După săptămâni întregi de controverse este timpul să se facă lumină în această problemă bilaterală! Partea ucraineană a propus României să realizeze propriile măsurători la care noi să desemnăm un expert român.(…) Insist că este în interesul ambelor state să fie clarificată situația dragajelor efectuate de Ucraina pe tot brațul Chilia și pe canalul Bâstroe., a transmis Sorin Grindeanu pe Facebook.

Ucraina, acuzată că a adâncit intenționat canalul Bâstroe

Noul acord dat de Ucraina vine după ce în urma situației de pe Bâstroe, a izbucnit un adevărat scandal în spațiul public. Autoritățile ucrainene au fost acuzate că au adâncit canalul, în ciuda faptului că nu au primit permisiunea din partea românilor. Ba mai mult decât atât, țara noastră și-a prezentat nu doar o dată dezacordul pentru asemena lucrări.

La aceste acuzații, Kievul a răspuns prin vocea ambasadorului Ucrainei în România, Ihor Prokopchuk. Diplomatul a explicat că nu este vorba despre lucrări de adâncire, și doar de mentenanță.

Guvernul României a solicitat însă să se efectueze măsurători pe Bâstroe, care au primit un răspuns final abia acum. Inițial, specialiștii români au primit permisiunea să intre doar pe brațul Chilia, dar numai între km 22 și km 116.

În procesul de negocieri a intervenit și Comisia Europeană, care a trimis specialiști la București. Rolul lor a fost să dea sfaturi, dar și să ajute părțile ucrainene și române să găsească o soluție.