Reclamă

Rusia utilizează cel puțin șase bombardiere de tip Tu-160, care au fost predate de Ucraina în 1999 ca plată a unei datorii pentru gaz, conform unei investigații a Radio Europa Liberă/Radio Libertatea (RFE/RL). Jurnaliștii au reușit să identifice și piloții care folosesc aceste avioane pentru a lansa rachete asupra teritoriului ucrainean.

Aeronavele sunt folosite frecvent de aviația strategică rusă pentru a ataca orașe și infrastructuri critice din Ucraina. În 1999, Kievul a predat Rusiei aceste bombardiere supersonice Tu-160 ca parte a plății unei datorii mai mari la gazul rusesc. Identificarea avioanelor a fost posibilă prin compararea seriilor de înmatriculare vechi cu arhivele și registrele aviatice.

RFE/RL a identificat și unii dintre piloții care pilotau aceste avioane împotriva Ucrainei, dintre care unul este Oleg Skytskyi, membru al Diviziei 22 Aviație. Potrivit serviciilor de informații militare ucrainene (HUR), Skytskyi este responsabil de multe victime și distrugeri în Ucraina, inclusiv de lansarea unei rachete care a ucis un jurnalist RFE/RL la Kiev pe 28 aprilie 2022.

În acordul din 1999, Ucraina a transferat către Rusia opt bombardiere Tu-160, trei Tu-95MS și 575 de rachete de croazieră Kh-55, în schimbul ștergerii unei datorii de 275 de milioane de dolari pentru gaz, un echivalent de doar 10% din valoarea reală a acestor active.

Rachetele Kh-55 care au fost de asemenea transferate au fost folosite împotriva teritoriului ucrainean, conform unei alte investigații realizate de Radio Free. Bombardierele strategice Tu-160 sunt printre cele mai mari avioane de război construite vreodată, dar utilizarea lor este limitată datorită problemelor de întreținere. Aceste aeronave sunt ultimele bombardiere strategice concepute în perioada Uniunii Sovietice și pot transporta armament convențional și nuclear.

Un astfel de atac cu bombardiere Tu-160 a avut loc pe 17 noiembrie, când Rusia a lansat unul dintre cele mai mari atacuri aeriene asupra Ucrainei, care a rezultat în uciderea a șapte civili și avarierea rețelei energetice a țării.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro