Ucraina a ieșit învingătoare în finala „Eurovision 2022” , cu piesa „Stefania”, interpretată de Kalush Orchestra. România a reuși să obțină doar  65 de puncte, clasându-se pe locul 18.

Ucraina, marea câștigătoare Eurovision 2022

A fost o seară în care emoțiile i-au copleșit pe toți concurenții participanți la „Eurovision 2022”.  Marea Britanie a fost până în până în ultimele momente la conducere, dar apoi, spre final, Ucraina a obținut 430 de puncte din partea publicului, ceea ce condus-o pe primul loc, unde a și rămas.

“Vă mulțumim că sprijiniți Ucraina. Această victorie este pentru fiecare ucrainean. Slavă Ucrainei!”, au declarat reprezentanții Ucrainei după primirea marelui trofeu.

Iată melodia câștigătoare a finalei Eurovision 2022:

Finala „Eurovision 2022” a avut loc sâmbătă seară, la ora 22:00. Reprezentanții a 25 de țări au urcat urca pe scena de la Sala Pala Olimpico din Torino, gazda show-ului în acest an.

În România, finala „Eurovision 2022” a fost transmisă de Televiziunea Română – pe TVR 1 şi TVR Internaţional, sâmbătă 14 mai, de la ora 22:00.

România s-a clasat pe locul 18

În această ediție au existat diferențe uriașe între votul juriilor naționale și votul telespectatorilor. Ucraina a beneficiat de sprijinul cel mai puternic al telespectatorilor (439 puncte), urmată de Republica Moldova (239 puncte) și Serbia (225 puncte). România a primit de la telespectatori doar 53 de puncte.

Sursa: Social Media

La votul juriilor naționale, România se clasase abia pe locul 21, obținând 12 puncte, Moldova pe 20 cu 14 puncte, primele trei locuri fiind ocupate de Marea Britanie cu 283, Suedia 258 și Spania 231 de puncte. Dar votul juriilor a fost răsturnat complet de votul celor din spatele micilor ecrane.

Ce țări s-au calificat în Finala „Eurovision 2022”

25 de țări s-au întrecut în finala Eurovision 2022 de la Torino, calificate direct în această fază, sau după ce au trecut de semifinale din această săptămână.

Țările calificate din prima semifinală sunt:  Elveţia, Armenia, Islanda, Lituania, Portugalia, Norvegia, Grecia, Ucraina, Republica Moldova şi Ţările de Jos.

Țările calificate din a doua semifinală sunt: România, Belgia, Republica Cehă, Azerbaidjan, Polonia, Finlanda, Estonia, Australia, Suedia şi Serbia.

Lor li s-au adăugat cele cinci mari plătitoare (big five), care sunt calificate automat în finală. Este vorba despre Franţa, Germania, Spania, Marea Britanie şi Italia.

Cele 25 de țări finaliste au urcat pe scenă în ordinea următoare: Republica Cehă, România, Portugalia, Finlanda, Elveţia, Franţa, Norvegia, Armenia, Italia, Spania, Ţările de Jos, Ucraina, Germania, Lituania, Azerbaidjan, Belgia, Grecia, Islanda, Republica Moldova, Suedia, Australia, Marea Britanie, Polonia, Serbia, Estonia.