Reclamă
Reclamă

Conform ministrului ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, comunicatul final al summitului pentru pace în Ucraina a luat în considerare poziția Kievului, transmite Reuters duminică. Kuleba a apreciat că textul propus „este echilibrat” și au fost luate în considerare toate cele patru „poziții de principiu” ale Ucrainei.

La evenimentul găzduit timp de două zile la Buergenstock, în Elveția, au fost reprezentate peste 90 de țări, dar Rusia nu a fost invitată, informează Agerpres. El a lăsat să se înțeleagă că la un eventual summit viitor pe aceeași temă ar putea participa și Rusia.

„Desigur (…) înțelegem perfect că va veni un moment când va trebui să discutăm cu Rusia. (…) Dar poziția noastră este foarte clară: nu vom permite Rusiei să vorbească cu limbajul ultimatumurilor, așa cum vorbește în prezent”, a declarat Kuleba.

Reclamă

Șeful diplomației ucrainene a respins propunerea făcută vineri de președintele rus Vladimir Putin, conform căreia Ucraina ar trebui să cedeze Rusiei patru regiuni aflate în prezent sub ocupația forțelor Moscovei și să renunțe la obiectivul de a adera la NATO. El a mai afirmat că la summit nu s-au discutat planuri de pace alternative.

Cancelarul austriac Karl Nehammer a declarat presei, la Buergenstock, că sunt șanse reduse pentru un consens în privința modului în care s-ar putea încheia războiul declanșat în februarie 2022 de invazia rusă în Ucraina.

Kremlinul a comunicat duminică, prin purtătorul de cuvânt Dmitri Peskov, că Rusia nu exclude negocierile cu Ucraina, însă va fi nevoie de garanții pentru a asigura credibilitatea oricăror tratative.

Reclamă
Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro