Reclamă

Gabriel Biriş, specialist în fiscalitate și fost secretar de stat în Ministerul Finanțelor, a declarat pentru Agerpres că Taxa pe Valoare Adăugată (TVA) va crește la 21% începând din anul 2026. De asemenea, planurile fiscale ale României prevăd majorarea cotei unice la 16% din 2025, de la nivelul actual de 10%.

Biriş a subliniat că majorările sunt parte dintr-o strategie pentru ajustarea deficitelor financiare ale țării. „Suntem într-o situație foarte delicată, noi, contribuabilii care trebuie să suportăm orice modificări ale legislației fiscale, pentru că nu știm la ce să ne așteptăm”, a explicat Gabriel Biriş, atrăgând atenția că partidele politice nu oferă măsuri concrete în acest sens.

Conform lui Biriş, un deficit de aproximativ 8% până la sfârșitul anului ar putea impune o ajustare mai mare în 2025. „O ajustare a deficitului cu 0,7% din PIB și chiar de peste 1% poate fi extrem de ușor făcută fără nicio creștere de taxe”, consideră specialistul.

Biriş a adăugat că, deși materialele apărute în presă despre planul fiscal nu sunt oficiale, ele indică o majorare notabilă a veniturilor bugetare din impozite și taxe, care ar putea justifica o creștere a cotei unice. „Foarte probabil se pregătesc să majoreze cota unică, deoarece nu cred că vor putea introduce o cotă progresivă de la anul”, a precizat acesta.

Pe lângă creșterea TVA, Guvernul ar putea crește taxa pe valoare adăugată pentru anumite categorii de produse. Notabil este că TVA-ul pentru hoteluri și restaurante ar putea crește de la 9 la 19%, afectând costul vacanțelor, concertelor și festivalurilor, iar manualele școlare și energia termică ar putea de asemenea să fie afectate de creșterea cotei.

Printre excepțiile regimului de majorare fiscală s-ar număra alimentele și medicamentele care ar putea rămâne la 9%, și lemnele de foc care vor avea un TVA de 5%. Biriş atrage atenția că măsurile de creștere a ratelor fiscale vor avea un impact mai sever asupra persoanelor cu venituri mici și medii, comparativ cu cei cu venituri mari.

În concluzie, schimbările din fiscalitatea României prevăzute pentru 2025 și 2026 vizează ajustarea deficitului bugetar prin majorări de taxe, însă acestea ar putea avea efecte diverse asupra consumului și economiei, în funcție de modul în care vor fi implementate.


Reclamă

Share.

Mircea Becheanu, un jurnalist cu o carieră de peste două decenii, este renumit pentru reportajele sale incisive și analizele aprofundate ale evenimentelor politice și sociale. Dedicația sa pentru jurnalismul de calitate și integritatea profesională l-au transformat într-o voce respectată și influentă în media.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro