Este vorba despre o rețetă aluat în care se folosește bicarbonatul de sodiu ca agent de creștere, înlocuind astfel drojdia! Pâinicile preparate astfel se pot coace la cuptor, sau mai rapid, la tigaie, sub formă de pite, sau turte ca pe vremea bunicilor.
Iată de ce ingrediente avem nevoie pentru Rețeta de pâine fără drojdie:
1 kg făină tip 650
1 linguriță rasă de bicarbonat
1 linguriță de sare
1 lingură de oțet
500 ml apă
50 ml ulei
Cum pregătim turtele la tigaie fără drojdie:
- Se cerne făina într-un vas, chiar de două ori pentru a fi aerată și se amestecă cu sarea.
- Bicarbonatul de sodiu se dizolvă în puțină apă caldă, nu în oțet ca la rețetele de prăjituri.
- Peste făina amestecată cu sare se toarnă, treptat apa caldă și se amestecă. Pe parcurs, se adaugă și bicarbonatul dizolvat în apă, dar și oțetul.
- Se frământă un aluat dens, iar la finalul frământării se adaugă uleiul.
- Aluatul pentru pâine cu bicarbonat se acoperă cu un prosop curat si se lasă la dospit aproximativ 30 de minute.
- După acest interval, se rup bucăți mici din aluat, se întind în foi circulare de 1 cm grosime și se coc pe ambele părți, într-o tigaie antiaderentă, încinsă la foc mediu, fără a fi unsă cu grăsime. Pentru o coacere uniformă și pentru a crea efect de cuptor, se poate așeza un capac peste tigaie.
Pâinicile cu bicarbonat, fără drojdie, vor avea miezul mult mai dens decât la cele cu drojdie și vor fi mult mai consistente, deci nu va mai fi nevoie să mâncăm multă pâine.
Din același aluat se mai pot face și turte umplute cu brânză și ceapă verde, varză, cartofi sau cu gem (dacă aveți poftă de ceva dulce).