O astfel de soluție pare să fi fost descoperită de Noua Zeelandă și Australia, două țări care au reușit să controleze foarte bine focarele de coronavirus.
Ambele țări și-au închis aproape complet granițele în martie, o lovitură uriașă pentru sectorul turistic. Însă, cum în ambele state, focarele de coronavirus sunt sub control, politicienii vorbesc acum despre deschiderea granițelor între cele două state.
,,Bula de călătorie”
În prezent Noua Zeelandă și Australia discută despre formarea unei „bule de călătorie” care să le permită oamenilor să reia călătoriile internaționale peste Marea Tasman, fără restricții de carantină.
Această mișcare, care încă este la câteva săptămâni, dacă nu chiar luni, distanță ar permite ambelor țări să facă un pas către normalitate, dar mai ales să ajute industriile din turism. De asemenea, ar putea deveni un model pe care alte guverne l-ar putea folosi pentru a ieși din criză.
Jacinda Ardern, premierul din Noua Zeelandă, ar urma să aibă astăzi o întâlnire cu cabinet națională a Australiei, împreună cu premierii de stat australieni, pentru a discuta propunerea.
,,Dacă există vreo țară din lume cu care să ne putem conecta mai întâi, fără îndoială, aceasta este Noua Zeelandă „, a declarat premierul australian Scott Morrison, luna trecută.
„O astfel de întâlnire este fără precedent și evidențiază. . . importanța reciprocă a celor două țărilor și economiilor noastre, una pentru cealaltă ”, a declarat Ardern luni reporterilor.
„Recordul puternic al luptei împotriva virusului în ambele țări ne-a plasat în poziția de invidiat de a putea planifica următoarea etapă în reconstrucția noastră economică și de a include călătoria trans-Tasman în strategia noastră”, a mai adăugat Ardern.
Nu este clar când această „bulă” ar putea deveni o realitate – în prezent ambele țări au în continuare restricții de călătorie internă și toate sosirile internaționale sunt plaste în carantină, 14 zile.
Experții din industria de turism spun că august este momentul în care coridorul este probabil să poată fi folosit, eventual la timp pentru sezonul de schi din Noua Zeelandă și vacanțele școlare din septembrie.
Pandemia a devastat sectorul turistic din Australia și Noua Zeelandă, care au devenit tot mai dependente de vizitatorii din Asia, în special din China. Așa că această mișcare ar putea fi salvatoare, cel puțin pentru început.