Reclamă

S-a scurs o săptămână de când două cutremure de magnitudine mare au devastat regiuni din Turcia și Siria. Peste 28.000 de trupuri neînsuflețite au fost descoperite până la această oră în urma dezastrelor naturale. Aceste evenimente dramatice ar putea să schimbe complet sfera turismului din Turcia.

Mobilizare pentru salvarea de vieți în Turcia

Siria și Turcia ai fost zguduite de două mari cutremure la începutul acestei săptămâni.  Primul seism a avut loc la 4 dimineața, pe 6 Februarie. Magnitudinea acestuia a fost de 7,8 pe scara Richter. În urma seismului numeroase blocuri au căzut, însa mai ales au existat pierderi de vieți omenești. Când deja echipe de salvare lucrau pentru a scoate de sub dărâmături supraviețuitorii, dar și morții, un al doilea cutremur a lovit în aceeași regiune. De data aceasta, magnitudinea a fost de 7,5 pe scara Richter. În urma lui, distrugerile au fost și mai mari, iar numărul decedaților a crescut.  Până la această oră, datele oficiale arată că 28.000 de oameni au pierit printre dărâmături.

Pentru un astfel de deznodământ, numeroase state și-au dat mâna în semn de solidaritate pentru Turcia. Astfel, au fost trimise în zonele afectate numeroase echipe de salvatori, printre care și români. Sute de experți în dezastre naturale au ajuns în Turcia pentru a acționa în scopul salvării a cât mai multe vieți.

Scenele apocaliptice din Turcia vor afecta turismul?

Durerea din ochii supraviețuitorilor și ruinele lăsate în spate de cele două seisme au înduioșat o lume întreagă. Acest scenariu apocaliptic va rămâne în mod cert o lungă perioadă în memoria colectivă. Astfel, cel mai probabil multe sectoare de activitate din Turcia printre care și turismul.

Gaziantep era cel mai dezvoltat oraș din sud-estul Turciei. Acesta avea peste 2,1 milioane de locuitori și era deseori ales de turiști. În zonă, aceștia poposeau pentru autenticitatea locului, pentru bucatele speciale, dar și pentru zonele cu încărcătură istorică pe care le puteau vizita. Majoritatea lor, în frunte cu cetatea Gaziantep, veche de peste 2000 de ani au fost răpuse la pământ.

Gaziantep apreciat de UNESCO pentru gastronomia aparte

Cel mai bun fistic de pe piață provine în mod cert din Gaziantep. Acesta stă la baza multor preparate turcești apreciate mai ales de turiști.

Plantatie de fistic din Gaziantep

De asemenea, preparatele tradiționale din această zonă a Turciei au fost mereu lăudate de cei care ajungeau să le deguste. Printre ele se numără lahmacunul sau baclavaua. În 2015, UNESCO a demarat un proiect sub denumirea „Rețeaua orașelor creative”. Gaziantepul a fost inclus în cadrul acestuia cu distincția oficială legată de gastronomie.

Câți dintre turiști vor mai alege vacanțele în Turcia

Ipotezele legate de gradul de afectare al turismului după evenimentele dramatice din ultimele zile nu includ doar perimetrul afectat, Gaziantepul.  Turcia a ajuns în ultimii ani un pol principal în ceea ce privește turismul. Mai ales în sezonul estival, destinația a fost inclusiv anul trecut în topul preferințelor românilor. De asemenea și al multor europeni. Toată lumea se întreabă însă ce se va întâmpla în acest an legat de acest aspect.

Cu siguranță mulți turiști vor avea o reținere în a pune degetul pe hartă și a alege Turcia pentru următoarea vacanță. Totuși, specialiștii în domeniul turismului sunt de altă părere. Aceștia sunt optimiști și susțin că oamenii sunt impresionați de astfel de fenomene însă acest aspect nu va afecta sfera turismului.

A spus-o chiar președintele ANAT, recent.

Aceste catastrofe și efectele lor, pe care le urmărim, de la distanță, cu inima strânsă, nu vor avea un impact major asupra deciziei românilor de a-și petrece sejururi sau vacanțe într-una dintre destinațiile lor preferate, în acest an”, a declarat Dumitru Luca, președintele Asociației Naționale a Agențiilor de Turism din România (ANAT), conform impact.ro.

Potrivit datelor oficiale, anul trecut, nu mai puțin de jumătate de milion de români au mers în vacanță în Turcia. Peste 400.000 de turiști au optat pentru agenții de turism pentru a fi direcționați. Restul au preferat să aleagă ofertele de cazare pe cont propriu. Cei mai mulți dintre aceștia au ales Istanbul, Belek sau Bodrum.  La mare cautare au fost și destinații precu Kusadasî sau Marmaris.

Rămâne de văzut însă câți dintre români își vor mai exprima opțiunea de a merge în vacanța de vară în Turcia. Până la această oră, agențiile de turism se întrec în oferte legate de sezonul estival 2023.


Reclamă

Share.

Din anul 2018 am ocupat funcția de specialist comunicare și relații publice în cadrul Federației Patronatelor din Turismul Românesc, îmbinând astfel tainele comunicării cu legile riguroase și actele normative care vizează în mod direct sfera turismului/ospitalității. Lumea digitală mi-a captivat atenția, iar astfel am descoperit acest frumos drum al redactării articolelor media pentru publicațiile online aflate în continuă dezvoltare. Încă din anul 2020, în cadrul substantial.ro, am documentat, redactat și transmis cititorilor noștri informația clară cu maximă dedicare și responsabilitate.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro