Turcia este hotărâtă să adere la Uniunea Europenă. După ce a încercat să obțină aderarea țării sale prin șantaj, președintele Recep Erdogan apelează acum la diplomație. Solicită ca procedurile pentru statul său să fie redeschise.
Turcia vrea să adere la Uniunea Europeană
În a doua zi a summitului NATO de la Vilnius, Turcia încearcă să-și redeschidă calea spre Uniunea Europeană. Recep Erdogan i-a cerut miercuri şefului guvernului spaniol şi preşedinte prin rotaţie al Consiliului Uniunii Europene, Pedro Sanchez, să reactiveze procesul de aderare a Ankarei la UE.
Surse diplomatice afirmă că cei doi oficiali au avut o întrevedere privată, solicitată de șeful de stat turc. Însă aceasta nu s-a finalizat cu niciun răspuns concret și nicio promisiune din partea lui Pedro Sanchez.
Conform procedurii, ca un nou stat să fie primit în Uniunea Europeană, toate cele 27 de țări membre trebuie să voteze și să-și dea acordul. Acest pas are loc doar în contextul în care țara care dorește să adere la UE îndeplinește toate condițiile necesare în acest sens.
Cum a încercat Erdogan să șantajeze UE
Recep Erdogan a încercat inițial să obțină aderarea Turciei la UE prin șantaj. Înainte de summitul din Lituania, a transmis că există o singură condiție ca Ankara să accepte ca Suedia să devină stat membru al NATO. Și anume ca țara sa să fie primită în Uniunea Europeană.
Ulterior, în urma unor discuții cu premierul suedez, mediate de Jens Stoltenberg, secretarul general al Alianței, Erdogan și-a schimbat poziția. A declarat că Turcia nu se va mai opune aderării Suediei.
Negocierile Turciei cu Uniunea Europeană pentru o posibilă aderare au fost întrerupte de mai mulți ani.
Comisia Europeană a hotărât în anul 2020 că tratativele purtate nu conduc la un numitor comun. De vină atunci au fost mai multe decizii controversate ale guvernului de la Ankara în privința drepturilor omului.