Reclamă

Turcia și Ungaria au venit la summitul NATO de la Washington pregătite să negocieze, anticipând că Donald Trump va câștiga un al doilea mandat la Casa Albă. Ambii lideri, Viktor Orban și Recep Tayyip Erdogan, caută să asigure că NATO rămâne o alianță pur defensivă, evitând implicarea în conflictul din Ucraina și pregătindu-se pentru o posibilă revenire a lui Trump.

Orban, imediat ce a ajuns la Washington după călătoria sa la Moscova și Beijing, a discutat cu Erdogan și s-a întâlnit ulterior cu Trump la Mar-a-Lago. Utilizând summitul NATO ca o platformă, Orban și-a promovat „misiunea de pace”, un efort de a încheia războiul din Ucraina în condiții favorabile liderului rus, Vladimir Putin. „Problema războiului dintre Rusia și Ucraina a fost discutată”, a anunțat biroul lui Orban după întâlnirea cu Erdogan, menționând că a cerut sprijin pentru această misiune.

Turcia, prin Ankara, a dorit să găzduiască summitul NATO din 2026, ceea ce a generat discuții între diplomații americani și europeni. În declarația comună de la finalul summitului s-a menționat că următorul summit va avea loc la Haga, urmat de o întâlnire în Turcia. Formatul și momentul acelei întâlniri vor fi discutate ulterior.

Ankara a încercat să reducă importanța cooperării NATO-UE în declarația finală a summitului, dat fiind faptul că inițiativa sa de aderare la UE este doar pe hârtie. 23 dintre cele 32 de membre NATO sunt țări din UE. Declarația NATO recunoaște „valoarea unei apărări mai puternice și mai capabile a Europei”, un compromis acceptat de Erdogan.

Diplomații occidentali au observat sincronizarea politică dintre Ankara și Budapesta. Cele două țări au încetinit procesul de aderare al Suediei la NATO, dar Ungaria și-a schimbat ulterior poziția și a convenit achiziționarea a încă patru avioane Saab JAS Gripen. Spre deosebire de Turcia, care își menține relația comercială cu Rusia, Ungaria copiază retorica lui Putin despre război și nu intenționează să renunțe la importul de gaze naturale din Rusia.

Erdogan a avertizat pe X că NATO nu ar trebui să devină participantă la război în sprijinul Ucrainei, menținând totuși relații comerciale cu Rusia. În ciuda acțiunilor diferite, NATO rămâne esențială în politicile externe ale ambelor țări. Orban și Erdogan au arătat respect față de liderii NATO și SUA la summit, în ciuda controverselor externe și interne.

Ungaria și Turcia au interese care depășesc NATO. Erdogan a participat recent la o întâlnire a Organizației de Cooperare de la Shanghai, dorind ca Turcia să devină membră cu drepturi depline. Totuși, ministrul turc al apărării, Yaşar Güler, a declarat: „Cea mai eficientă organizație de securitate în regiunea euro-atlantică este NATO… noi nu credem că este nevoie de orice altă formațiune.”


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro