Reclamă
Reclamă

Atacul Turciei asupra populației kurze din Siria are în prezent urmări dezastruoase. Pe lângă sutele de vieți care s-au stins din cauza acestui conflict, nu poate fi ignorată nici amenințarea teroristă ISIS care a înspăimântat întrega lume.

Kurzii erau principalii aliați NATO împotriva teroriștilor, în teritoriul Siriei. Datorită atacurilor Turciei, ei au renunțat temporar la lupta antiteroristă pentru a se apăra. Pe lângă asta, închisorile în care sunt închiși prizonierii ISIS sunt slab păzite, iar asta ar putea însemna că acestia pot evada oricând.

SUA a ales să se implice de urgență în acest conflict, iar vice-președintele Mike Pence a călătorit la Ankara pentru a discuta cu reprezentanții turci.

Pence a reușit să obțină un armistițiu pentru kunzii din Siria, care să le permită să plece din teritoriul atacat. Conform declarațiilor oficiale, ei au la dispoziție 120 de ore să părăsească zona.

Reclamă

Care este motivul acestui atac?

Kunzii sunt o minoritare națională în Turcia și sunt lipsiți de drepturi. Ei nu au un stat propriu-zis, deoarece nu au un teritoriu propriu,și trăiesc în diferite zone cum ar fi Siria sau Turcia. Atacul a vizat eliberarea teritoriului de la granița dintre Siria și Turcia, locuită de kunzi, pentru a putea fi populată ulterior de refugiați aduși de guvernul turc.

Ministrul de Externe al Turciei, Mevlut Cavusoglu a declarat: „Luăm doar o pauză, acesta nu este un armistițiu. Un armistițiu poate fi realizat doar între două entități legitime.”

Această afirmație exprimă exact statutul pe care îl au kurzii în fața Turciei: o minoritate a cărei independență statală și identitate nu este recunoscută.

Reclamă
Share.

Sunt Simona Păun, o tânără jurnalistă cu studii în litere. Combinez pasiunea pentru scris cu o neînfricată ambiție. Chiar dacă sunt la început de drum, sunt deja recunoscută pentru investigațiile mele profunde și abordarea meticuloasă. Viitorul pare strălucit în fața mea.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro