Reclamă

Turcia a trimis o cerere oficială de aderare la grupul BRICS, care reunește națiuni cu piețe emergente, în efortul de a-și consolida influența la nivel global și de a-și diversifica alianțele dincolo de partenerii occidentali tradiționali, potrivit unor surse citate de Bloomberg. Încercarea este parte a strategiei președintelui Recep Tayyip Erdogan de a răspunde schimbărilor în geopolitica globală, care tinde să se îndepărteze de economiile dezvoltate.

Turcia a înaintat cererea sa de aderare la BRICS cu câteva luni în urmă, pe fondul insatisfacției față de progresele lăsate deoparte în demersul său de a adera la Uniunea Europeană, dar și din cauza neînțelegerilor cu alți membri NATO, după ce a păstrat relații apropiate cu Rusia post-invazia din Ucraina. Ministerul de Externe al Turciei și președinția nu au dorit să comenteze pe această temă.

„Turcia poate deveni o țară puternică, prosperă, prestigioasă și eficientă dacă își îmbunătățește simultan relațiile cu Estul și Vestul”, a declarat Erdogan recent la Istanbul. Președintele turc consideră că o combinație de strategii este necesară pentru a beneficia pe deplin de relațiile internaționale ale țării.

BRICS, format din Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud, a atras la începutul anului și patru noi membri: Iran, Emiratele Arabe Unite, Etiopia și Egipt. Extinderea acestei alianțe, care se dorește a fi un antidot la dominația occidentală a organizațiilor internaționale, ar putea fi discutată la summitul ce urmează să se desfășoare în Kazan, Rusia, în perioada 22-24 octombrie. Turcia și-a exprimat dorința de a exploata oportunitățile economice oferite de un astfel de conglomerat, cu gândul la o potențială trasă comercială între UE și Asia.

Președintele Erdogan și Partidul Justiției și Dezvoltării au criticat în nenumărate rânduri Occidentul pentru că ar împiedica dezvoltarea unei industrii de apărare autosuficiente și a unei economii puternice în Turcia. Totodată, Erdogan a pledat pentru extinderea Consiliului de Securitate al ONU și pentru aderarea la Organizația de Cooperare de la Shanghai, o alternativă la NATO fondată de Rusia și China.

Cu toate că își îndreaptă atenția către BRICS, Turcia nu renunță la negocierile de aderare la UE, considerându-le „o țintă strategică”, așa cum a declarat recent ministrul turc de externe Hakan Fidan. Tratatul de uniune vamală al Turciei cu UE ar putea fi atractiv pentru investițiile străine, în timp ce țara încearcă să devină un centru energetic între Rusia și țările din Asia Centrală.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro