Turcia a solicitat duminică Teheranului să oprească orice acțiuni care ar putea duce la o escaladare a tensiunilor după ce Israelul a fost ținta unui atac cu drone și rachete din partea Iranului, a informat o sursă diplomatică turcă. Incidentul, ce a avut loc în cursul nopții de sâmbătă spre duminică, a determinat Ankara să ceară asigurări de la Teheran cu privire la finalizarea operațiunilor militare împotriva Tel Avivului, cu condiția explicită ca Israelul să nu riposteze.

În cadrul unei conversații telefonice cu ministrul iranian de Externe, Hossein Amir-Abdollahian, ministrul turc de Externe, Hakan Fidan, a subliniat nevoia de a ‘evita o nouă escaladare în regiune’, potrivit declarațiilor furnizate de o sursă diplomatică sub protecția anonimatului. Autoritățile iraniene și-au exprimat poziția, menționând că acțiunea militară direcționată împotriva Israelului a ajuns la final, dar și-au rezervat dreptul de a răspunde ‘mai ferm’ în eventualitatea unui nou atac israelian.

Răspunsul Iranului, implicând lansarea a peste 300 de drone și rachete spre Israel, a venit ca represalii la un atac asupra consulatului său din Damasc, marcând un moment de agresiune directă fără precedent. Deși acesta a fost clasificat ca ‘dejucat’ de către autoritățile militare israeliene, el ridică semne de întrebare referitoare la posibila evoluție a conflictului din regiune.