Mii de vieți îngropate sub ruine, zeci de mii de răniți și familii a căror viață a fost distrusă. Cele mai puternice cutremure din ultimul deceniu care au lovit Turcia au dezlănțuit o adevărată catastrofă. La mai bine de 24 de ore de la tragedie, salvatorii încă se luptă să-i scoată pe supraviețuitori de sub ruine.
Bilanțul morților și al răniților din Turcia și Siria crește de la o oră la alta, la mai bine de o zi după ce 2 cutremure au distrus țara.
Peste 11.000 de clădiri s-au prăbușit până acum în urma seismelor de 7,8 grade și de 7,5 grade pe scara Richter, de luni, care au fost urmate de zeci de replici.
Până acum, cel puţin 5.326 de persoane au fost declarate moarte de echipele de salvare în cele două țări. Alte aproximativ 20.000 de mii au fost rănite, iar alte mii sunt încă blocate sub ruine.
Salvatorii turci și internaționali îi caută neîncetat pe supraviețuitorii seismelor. 8.000 de oameni au fost scoși în viaţă până acum de sub dărâmăturile clădirilor prăbuşite, în timp ce 380.000 de oameni au rămas fără adăpost .
Până în aceste momente, nu există informații despre posibilele victime de naționalitate română. Ambasada României în Turcia a transmis că nu există asemenea cazuri, până acum.
Stare de urgență în Turcia timp de 3 luni
Președintele Turciei a declarat stare de urgență pentru trei luni în sud-estul țării. Este vorba de cele 10 zone afectate de cutremure, din care au rămas numai ruine.
Erdogan a mai spus că 70 de țări au oferit ajutor în operațiunile de căutare și salvare. În plus, Turcia va deschide hoteluri din Antalya, pentru a găzdui temporar persoanele afectate de cutremur.
În total, peste 2.600 de membri ai serviciilor de intervenție au ajuns până acum în zonele afectate. La aceștia se adaugă alți 13.700 de salvatori, trimiși din zona Istanbulului.
Dar chiar și așa, forțele echipelor de salvatori sunt prea puține, în comparație cu victimele seismelor. Oră de oră, sunt scoși de sub dărâmături zeci de oameni, în timp ce alte sute strigă cu ultimele puteri după ajutor. Iar printre aceștia se numără și copii nevinovați, ai căror părinți fie au decedat, fie îi caută în disperare.