Cunoscutul medic neurochirurg Vlad Ciurea explică faptul că mediul și suprasolicitarea creierului duc la nevroza de suprasolicitare. Aceasta mai este numită și oboseala creierului. Multora dintre noi ni se cer prea multe lucruri din câte avem nevoie să facem.
Munca în exces ne face mult rău
„Ne-am obișnuit să muncim foarte mult, să „întindem” timpul pentru performanțe de scurtă durată. Nu se poate ca unei persoane să îi dai în același timp cinci comenzi, că se pierde. Apare acest fenomen de epuizare nervoasă, foarte frecvent în zilele noastre. Se numește nevroză de suprasolicitare sau, simplu, oboseala creierului”, explică Vlad Ciurea.
Fiecare lucru trebuie luat pe rând, cu răbdare, la timpul lui, explică neurochirurgul. De asemenea, este foarte important ca orice lucru îl începem, să îl ducem la final. Când începem o sarcină și nu o terminăm, aceste acțiuni rămân în creier, ca niște reziduuri.
Se mai întâmplă, uneori, să ne simțim atât de obosiți, încât ne aruncăm la o cafeluță seara. Acest obicei nu este deloc unul bun. Vlad Ciurea nu ne recomandă să consumăm cafea după ora 17, doar pentru a rezista programului. Una dintre cauzele principale ale bolii Alzheimer este suprasolicitarea creierului.
Cum ne putem relaxa creierul
Trebuie să îi dăm creierului ce îi place, în funcție de fiecare dintre noi și micile lui momente de relaxare. Așa cum dăm stomacului un desert, o prăjiturică, mai spune doctorul.
Astfel, pentru a ne relaxa creierul, trebuie să facem câteva lucruri. De exemplu, putem asculta o melodie frumoasă. Putem citi o carte, sau să purtăm o discuție bună, pozitivă. O altă metodă de a ne relaxa este să ne uităm la o emisiune bună, fără politică,războaie, accidente etc.
„Lista e foarte lungă și e întotdeauna personalizată. Fiecare cu micile lui bucurii. Vă recomand să nu uitați de ele! Sănătate!”, scrie medicul Vlad Ciurea pe o rețea socială.