Reclamă

În urmă cu mai mulți ani de zile, Nicolae Ceaușescu a decis să șteargă orașul Orșova Veche de pe hartă. Plin de încărcătură istorică, a fost mai importantă crearea hidrocentralei Porțile de Fier 1.

Despre acest eveniment de mult timp uitat a fost creat un material. Pe social media, a devenit viral un clip video al unui internaut în care este explicată întreaga istorie

Orașul Orșova Veche, scufundat de Nicole Ceaușescu

arhivă presă

Fostul dictator Român Nicolae Ceaușescu a ordonat să fie construită hidrocentrala Porțile de Fier 1. Pentru a face posibilă construcția acesteia, a fost nevoie să renunțe la existența orașului. Mai multe orașe au fost distruse, pentru realizarea planului lui Nicolae Ceaușescu.

„Orașul se numește Orșova Veche. Iar între anii 1964 și 1972, fostul dictator român a ordonat construcția uneia dintre cele mai mari hidrocentrale din Europa, Porțile de Fier 1. Pare că pentru această realizare, orașul încărcat cu o mare valoare istorică trebuie sacrificat, scufundat practic.

@documentare.interesante #tiktok #foryou #foryoupage #viral ♬ sunet original – ???????????

Chiar dacă construirea hidrocentralei a însemnat scufundarea câtorva așezări, Ceaușescu a continuat planul său măreț. Așa se face că locuitorii vechiului oraș au fost evacuați, iar unii dintre ei nici măcar nu au reușit să-și ia cu ei toate lucrurile”, a spus bărbatul, în clipul video pe care l-a postat.

Când a fost construit orașul de sub ape

arhivă presă

Acest oraș a avut o mare încărcătură istorică. Înainte de a ajunge sub ape, cetatea a fost construită de împăratul Constantin cel Mare. În urmă cu mai bine de 50 de ani, Nicolae Ceaușescu a decis ștergerea lui de pe hartă.

„Orașul istoric Orșova Veche. Din păcate, o mare parte a istoriei adunată de-a lungul veacurilor în Orșova Veche s-a pierdut acum mai bine de 5 decenii. Când orașul a ajuns sub ape. Cetatea a fost construită în anul 324, de către împăratul Constantin cel Mare, pe locul castrului roman Dierna”, a mai adăugat internautul.


Reclamă

Share.

22 de ani, studentă în cadrul Facultății de Jurnalism și Științele comunicării la „Universitatea din București”. „Bobocel” în presă, la început de drum, dar cu o desagă de determinare în spate, vrea să crească în domeniul pe care îl iubește cel mai mult și pe care a ales să pășească încă din băncile școlii. Își dorește să devină un jurnalist profi, corect și își dezvolte creativitatea, pentru a realiza materiale autentice și calitative!

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro