Reclamă

Te-ai întrebat vreodată cum ar arăta limba română fără expresii sau proverbe? Cu siguranță, conversațiile ar fi plictisitoare, cu un limbaj de lemn și fără strălucire.

Dar spre norocul nostru, limba română este plină de expresii, împrumutate și din alte civilizații, dar și proverbe 100% românești, unele transmise din moș strămoș, încă de pe vremea dacilor.

Tu știi de unde vine expresia „zgârie –brânză”?

Originea expresiei „zgârie-brânză” nu poate fi stabilită exact în timp. Dar este clar că face referire la un om zgârcit. Sintagma a fost transmisă, de-a lungul timpului, din moș strămoș, însă interesant este cum au fost alăturate aceste două cuvinte, „a zgâria” și „brânză”.

Sursa: Social Media

Legenda spune că cineva a fost să cumpere o bucată de brânză și a cerut să guste, însă i s-a oferit doar câteva firimituri. Practic brânza a fost zgâriată, dovedind că persoana în cauză era foarte zgârcită. Drept urmare, așa ar fi luat naștere expresia „zgârie-brânză”. Trebuie precizat că nu se știe cât de adevărată este această poveste, dar pare a fi plauzibilă.

Dacă vom consulta Dicționarul explicativ al limbii române, această expresie „zgârie brânză” reprezintă un epitet dat unui om zgârcit, avar, cărpănos.  Sinonimele care se potrivesc cel mai bine pentru această expresie sunt zgârcit și avar. Ca și antonime se pot folosi cuvinte precum bogat, darnic, etc.

Cât de veche este limba română

Luând în considerare teoria oficială, potrivit căreia limba română provine din latina vorbită şi geto-dacă, perioada de formare este considerată a fi cea cuprinsă între secolele III î.Hr şi secolul a VI-lea. Peste îmbinarea dintre latina vulgară şi limba geto-dacilor se suprapune contactul prelungit cu populaţiile slave, care este considerat a sta la originea unei părţi importante din vocabular.

În evul mediu şi în perioada premodernă au intrat în limbă cuvinte maghiare, turcice vechi, turcice otomane şi greceşti. O influenţă puternică a avut-o limba franceză în secolul al XIX-lea. Perioada limbii române moderne începe în secolul al  XIX – lea. Odată cu primele texte ale marilor scriitori clasici care au oferit modelele limbii române literare moderne.

Prima atestare a folosirii numelui de română pentru limba noastră datează din timpul secolului XVI.


Reclamă

Share.

Sunt o persoană liniștită, sociabilă și ambițioasă. Îmi place ideea de a livra informații necunoscătorilor, ador să ascult poveștile oamenilor și să ofer ajutor atunci când mi se cere.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro