Cu toții știm că există acest obicei să se arunce orez peste miri, dar nu puțini sunt cei care știu semnificația acestuia
Ce semnifică orezul aruncat peste miri
Nu este nuntă în România la care să nu se arunce orez peste miri. Sunt momente în care orezul este înlocuit cu grâu, însă niciodată nu este înlocuit cu confetti. Tradiția trebuie respectată.
Există două semnificații ale orezului aruncat peste miri. Prima se referă la faptul că se dorește ca mirii să fie sănătoși și să aibă o viață îmbelșugată. O a doua semnificație se referă la faptul că prin orezul aruncat peste miri se aduce o jertfă spiritelor rele cu ajutorul cărora sunt îndepărtate din mariajul acestora.
În România, există multe astfel de superstiții legate de ziua nunții. Iată alte câteva superstiții de care mulți țin cont atunci când vine vorba de ziua cea mare.
1.Miresele care scapă buchetul de flori din mână vor divorţa.
2.Aduce ghinion dacă mireasa întâlneşte pe drumul spre biserică o altă mireasă; Nu e bine ca viitoare mireasa să probeze rochia şi voalul în acelaşi timp. Se spune şi că, pentru a fi fericită, e bine ca mireasa să împrumute voalul unei alte femei. Se spune că voalul se poartă în ziua nunții pentru a o proteja de lucrurile rele.
3.Cine va fi călcat pe picior în biserică va fi sub papuc toată viaţa.
4. Se spune că mirii se vor îmbogăţi sau că vor avea o viaţă îmbelşugată dacă le plouă la nuntă.
5. Mirele nu trebuie să vadă rochia înainte de ziua nunții pentru că aduce ghinion.
6. La nuntă nu e bine ca mireasa să poarte pantofi decupați. Se spune că ,,îi iese” norocul printre degete.
7. Voalul miresei nu trebuie să cadă. E un semn rău.
8. Semne bune pentru nunta sunt: sa fie o vreme frumoasă, sa vadă mirii un curcubeu, un coșar sau o pisica neagra.