Reclamă

   A ne însemna trupul cu semnul Sfintei Cruci are legătură cu deprinderea creștinească. Prin acest mod, aducem o mărturie pură, vie, de fiecare dată, morții și Învierii Mântuitorului pe Cruce.

De altfel, ca simbol, crucea este unul dintre cele mai importante din biserică. Aceasta are o însemnătate deosebită nu doar ca obiect liturgic. Însemnarea cu semnul creștinesc are de fapt o explicație pe care orice credincios ar trebui să o cunoască.

Cum ne facem cruce corect?

Realizăm corect semnul Sfintei Cruci pe trupurile noastre pornind de la mâna dreaptă. În credința ortodoxă alăturarea degetelor are o însemnătate aparte. Unim degetul mare, arătătorul și mijlociul într-un singur punct.

Inelarul și degetul mic rămân în podul palmei pe întreg parcursul însemnării. Ducem cele trei degete unite în această ordine: la frunte, la ombilic, urmând umărul drept și apoi stângul.

Dacă semnul Sfintei Cruci este o deprindere pe care o învățăm din fragedă pruncie, nu toată lumea cunoaște și semnificația degetelor în timpul acestui act creștinesc.

Ce semnifică degetele care rămân în podul palmei în timp ce ne facem

Cele trei degete pe care le unim atunci când ne facem Sfânta Cruce semnifică Sfânta Treime. Așadar, Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt. Cele două degete care rămân în podul palmei semnifică cele două firi ale Mântuitorului Iisus Hristos.

Este vorba despre firea dumnezeiască și cea lumească. Totodată, cele două degete aplecate mai amintesc și de Adam și Eva, primii oameni plămădiți de Dumnezeu din pământ.

Semnul crucii anulează tot ce este rău

Credincioșii își fac semnul crucii în timpul slujbei sau al rugăciunilor. De altfel însemnarea corpului cu cele trei degete poate avea loc în orice moment în care ne dorim ajutorul și mila lui Dumnezeu.

Citește și

Ce înseamnă de fapt slujba de dezlegare? Nu toți preoții au curajul să le facă!

Marii duhovnici ai României își îndemnau ucenicii să facă semnul crucii inclusiv pe alimentele pe care le consumau. Părintele Arsenie Boca de pildă, susținea că Sfânta Cruce anulează inclusiv otrava din mâncare.

 


Reclamă

Share.

Din anul 2018 am ocupat funcția de specialist comunicare și relații publice în cadrul Federației Patronatelor din Turismul Românesc, îmbinând astfel tainele comunicării cu legile riguroase și actele normative care vizează în mod direct sfera turismului/ospitalității. Lumea digitală mi-a captivat atenția, iar astfel am descoperit acest frumos drum al redactării articolelor media pentru publicațiile online aflate în continuă dezvoltare. Încă din anul 2020, în cadrul substantial.ro, am documentat, redactat și transmis cititorilor noștri informația clară cu maximă dedicare și responsabilitate.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro