În timp ce unii specialiști susțin că dușurile fierbinți, de cel mult cinci minute, ajută la arderea a 62 de calorii, alții sunt de altă părere. Așadar, un studiu făcut în Norvegia susține că spălatul prea des ne poate îngrășa.
Mare atenție la produsele pe care le folosiți!
Cercetarea publicată în Science &Technology explică, totuși, că nu dușul în sine ne poate îngrășa, ci produsele pe care le folosim. Oamenii de știință au analizat în jur de 34 de produse pe care le folosesc oamenii pentru a se spăla. O treime dintre acestea conțineau componente dăunătoare. Mai clar, anumite componente care au fost găsite în sticle de plastic, sunt aceleași pe care le găsești și în bureți sau în sacii de gunoi. Se pare că acestea ar interfera cu hormonii din organism.
Așa s-ar ajunge la modificarea procesului metabolic și ar participa la dezvoltarea celulelor adipoase. Pe înțelesul tuturor: prin utilizarea deasă a acestor produse, substanțele chimice ar putea duce la creșterea în greutate.
„Experimentele noastre arată că produsele obișnuite din plastic conțin un amestec de substanțe care pot fi un factor relevant și subestimat din spatele supraponderalității și obezității”, a spus Martin Wagner, profesor asociat și unul dintre autorii studiului.
Substanțele găsite în studiul lui Wagner au avut ca efect reprogramarea celulelor stem pentru a deveni celule adipoase. Acestea s-au înmulțit în timp, introducând mai multă grăsime.
Substanțele chimice folosite în ambalajele de plastic pot provoca probleme grave de sănătate
Mai multe studii au demonstrat de-a lungul timpului că substanțele chimice folosite în ambalajele de plastic sunt absorbite de consumatori. Sunt și cazuri foarte grave. De exemplu, aceste substanțe chimice pot provoca avort spontan, pot crea malformații congenitale și chiar cancer.
Studiul norvegienilor arată că anumite substanțe chimice care nu au fost studiate suficient pot fi un factor care cauzează rata atât de mare a obezității la nivel global.
Soluția nu este să ne spălăm mai rar, ci să avem grijă la produsele pe care le folosim. Ca să facem asta, trebuie să fim atenți la etichete. Așa se vor găsi substanțele chimice nedorite, adesea întâlnite în săpunuri, geluri de duș, șampon, deodorante și machiaj.
O altă soluție ar mai fi să alegem geluri de duș și șampoane solide. Așa vom evita să ne expunem corpul la acele substanțe chimice dăunătoare.