Cireșele pârguite, dulci și aromate pot fi doar privite în acest an de mulți dintre români, pentru că de cumpărat nu poate fi vorba, cel puțin pentru moment. Totul din cauza prețului exorbitant pe care comercianții din piețe vând aceste fructe. Bineînțeles, acestea nu provin din producția locală ci din export.
Cireșele au devenit chilipir din 2017
În prima parte a lunii mai, anual, comercianții se întrec în a găsi diverși furnizori din Spania de la care să importe cireșe, deși prețul acestora este de cele mai multe ori uriaș. Încă din anul 2017, delicioasele fructe au devenit un adevărat festin, prețul lor crescând semnificativ. Producțiile limitate, dar și costurile de transport, depozitare contribuie la creșterile de preț ale acestora. Cum era de așteptat, primele kilograme de cireșe au apărut deja pe tarabe, însă prețul per kilogram ajunge inclusiv la 150 de lei.
Mulți dintre români nu se încumetă să aloce o astfel de sumă pentru câteva fructe, cu gândul că în curând se vor coace cele românești. Din nefericire, cel mai probabil și prețul acestora va porni de la 50 lei/ kilogram, cel puțin în următoarea perioadă.
România a fost fruntașă la producția de cireșe
În anul 2013, România era situată pe locul 3 în Europa în ceea ce privește producția de cirește. De la an la an, cifra a scăzut ajungând ca în 2017 să ocupăm locul 5, iar in prezent să ne poziționăm pe ultimele locuri la această categorie. Deși cultura cireșului nu este una dificilă, totuși poate fi influențată mult de condițiile meteo.
Isterie în mediul online legat de prețul cireșelor
În ultimii 4 ani, în această perioadă, internetul este împânzit de glume și ironii legate de prețurile exorbitante pe care le cer comercianții în schimbul unui kilogram de cireșe. În seria ironiilor, prețul cireșelor este comparat cu cel al unui autoturism sau chiar al unei locuințe.