Dacă ești fumător înrăit trebuie să ai, totuși, în vedere anumite simptome pe care nu este bine să le ignori. Dacă nu te prezinți la medic, poți suferi de o boală de plămâni foarte gravă. În termeni medicali, aceasta se numește bongopneumopatie obstructivă cronică (BPOC), sau „boala fumătorului” mai pe scurt.
Se pare că această boală ar afecta, anual, moartea a trei milioane de oameni de pe întreaga planetă. În curând, această boală va deveni a treia cauză de deces în lume. În România, din cei aproape 1 milion de oameni cu BPOC, aproape 10.000 nu realizează cât de gravă este boala lor.
1. Boala gravă a fumătorilor
Bronhopneumopatia obstructivă cronică produce inflamaţia bronhiilor (bronşită cronică) şi distrugerea ţesutului pulmonar (emfizem). Din cauza îngustării căilor respiratorii, bolnavul respiră mai greu, oboseşte repede şi gâfâie.
Astfel, este foarte important să nu ignori tusea. Se pare că peste 70% din cei care suferă de bronhopneumopatie obstructivă cronică sunt fumători. Această afecțiune apare după 40-45 de ani. Totuși, în cazul celor care fumează în exces, boala poate apărea și mai devreme.
Medicii ajung să pună diagnosticul foarte târziu, fiindcă fumătorii consideră că tusea este normală. Atunci când tusea este însoţită de oboseală, de expectoraţie şi de senzaţia de sufocare, este foarte probabil să fie vorba de BPOC, conform Click.ro.
Dacă specialiștii suspectează că ar fi vorba despre boala fumătorului, atunci medicii vor recomanda efectuarea spirometriei. Această analiză măsoară capacitatea respiratorie, mai exact, cantitatea de aer inspirată şi expirată, precum şi timpul inspiraţiei şi expiraţiei.
2. Boala nu va mai fi niciodată vindecată
În cazul în care o persoană are această boală trebuie să renunțe instant la fumat. Boala nu va mai fi niciodată vindecată, fiindcă țesutul pulmonar nu se reface. Tratamentul, care depinde de stadiul bolii, împiedică agravarea afecţiunii.
Este foarte important ca pacienţii cu BPOC să se ferească de infecţiile respiratorii, pentru că pot apărea complicaţii care impun spitalizare. Acestor bolnavi le sunt indicate vaccinarea antigripală şi pe cea antipneumococică.