Reclamă
Reclamă

Trupele ruse au reușit în ultimele zile să facă avansuri neobișnuit de rapide în sudul Ucrainei, ajungând la periferia orașului New York din regiunea Donețk, într-o zonă a frontului care era relativ stabilă încă din 2022. Ucrainenii au repetat o greșeală similară din primăvară, când au lăsat goluri în liniile de apărare în timpul rotirii trupelor din prima linie, breșe care au fost rapid exploatate de ruși.

„Forțele ruse au avansat recent pe direcția Torețk (localitate aflată la nord de New York – n.r.) în cadrul continuării operațiunilor ofensive ruse în această zonă. Imagini geolocalizate publicate pe 7 iulie au indicat faptul că forțele ruse au avansat recent în sud-estul Pivnicine (est de Toresk)”, se arată într-o analiză a situației frontului din Ucraina publicată de Institutul pentru Studiul Războiului (ISW).

ISW mai citează un raport al ministerului rus al Apărării și informații publicate de „milbloggerii” ruși, conformă cărora „elemente” ale Grupării de Forțe „Centru” a Rusiei au făcut mai multe avansuri în zonă și au ajuns inclusiv în sud-vestul localității New York.

Reclamă

Conform Telegraph, care citează surse ruse și ucrainene, trupele ruse au ajuns pe strada Petrovksi, situată la circa 500 de metri de centrul orașului New York.

Emil Kastehelmi, un analist finlandez, membru al Black Bird Group, un grup de analize OSINT care monitorizează îndeaproape evoluția frontului ucrainean, a precizat că, pe lângă breșele în apărarea ucraineană din zona New York, rușii au reușit să avanseze și în câteva sate din apropiere de Oceretnîie.

La Oceretnîie, oraș situat la nord de Avdiivka, rușii au înaintat în primăvară într-o singură zi 5 kilometri, după o greșeală a comandanților ucraineni, care au lăsat breșe în apărare în timpul rotirii Brigăzii 47 Mecanizată cu Brigada 115 Mecanizată. Schimbarea defectuoasă a acestor unități a fost aspru criticată la Kiev.

Acum, la doar 3 luni distanță, ucrainenii au făcut aceeași greșeală la New York.

„Unul din principalele motive care au dus la aceste dezvoltări rapide pe linia frontului pare să aibă legătură cu rotirea trupelor ucrainene”, a spus analistul finlandez.

„La finalul lui iunie, trupele ucrainene au mutat Brigada 24 Mecanizată din zona Torețk-New York în zona Ceasiv Iar. Brigada 41 Mecanizată a fost mutată din Ceasiv Iar și a ocupat pozițiile de pe aliniamentul Torețk-New York. Ceva a mers prost iar rușii au fost capabili să exploateze situația”, a precizat Kastehelmi.

„Nu e prima oară când observăm astfel de probleme care au loc în timpul rotirii trupelor. Brigada 95 de Asalt Aerian și Brigada 32 Mecanizată au fost trimise acum în zonă pentru a stabiliza situația”.

New York-ul ucrainean este un oraș care înainte de izbucnirea războiului avea o populație de circa 12.000 de locuitori. Denumirea vine de la etnicii germani care au pus bazele localității în 1882. În 1951, autoritățile sovietice au rebotezat orașul Novhorodske. În 2021, parlamentul ucrainean a decis revenirea la denumirea de New York.

Reclamă
Share.

Mircea Becheanu, un jurnalist cu o carieră de peste două decenii, este renumit pentru reportajele sale incisive și analizele aprofundate ale evenimentelor politice și sociale. Dedicația sa pentru jurnalismul de calitate și integritatea profesională l-au transformat într-o voce respectată și influentă în media.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro