Reclamă
Reclamă

Trupele nord-coreene ar deveni „carne de tun” dacă s-ar alătura forțelor ruse pe câmpul de luptă din Ucraina, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Pat Ryder, în timpul unei ședințe de informare din 25 iunie, relatează Kyiv Independent.

Președintele rus Vladimir Putin și liderul nord-coreean Kim Jong Un au semnat un acord strategic de apărare între Moscova și Phenian la 19 iunie. Ca parte a alianței, armata nord-coreeană a anunțat că unitatea sa de ingineri se va alătura forțelor ruse aflate pe teren în regiunea Donețk chiar luna viitoare.

„Cred că, dacă aș fi în locul conducerii personalului militar nord-coreean, aș pune la îndoială decizia privind trimiterea forțelor mele pentru a fi carne de tun într-un război ilegal împotriva Ucrainei”, a declarat Ryder.

Reclamă

Ryder a declarat că accelerarea cooperării militare dintre Coreea de Nord și Rusia, inclusiv posibila desfășurare de trupe nord-coreene în Ucraina, este „ceva de urmărit”.

Acordul dintre Kim și Putin prevede că „în cazul în care una dintre cele două părți este pusă în stare de război de o invazie armată din partea unui stat individual sau a mai multor state, cealaltă parte va oferi asistență militară și de altă natură cu toate mijloacele pe care le deține fără întârziere”.

În urma pactului, Coreea de Sud a declarat că va reconsidera furnizarea de arme Ucrainei.

Coreea de Nord a devenit unul dintre principalii furnizori de arme ai Rusiei, în condițiile în care Moscova se confruntă cu stocuri militare limitate și o capacitate redusă de producție, pusă în dificultate de sancțiunile occidentale. Datele comerciale interne rusești obținute de Washington Post arată că Rusia ar fi primit 1,6 milioane de obuze de artilerie din Coreea de Nord în decurs de șase luni.

Reclamă
Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro