Reclamă
Reclamă

Trupele Kievului s-au retras din zona estică a orașului Ceasiv Iar, după ce forțele ruse au distrus pozițiile fortificate ucrainene aflate pe o înălțime dominantă deasupra canalului Donețul de Nord-Donbas, informează The Kyiv Independent.

Decizia de a părăsi pozițiile aflate la est de oraș a fost luată după ce comandanții militari ucraineni au fost de acord să se retragă „pe poziții mai bine protejate”, a declarat Nazar Voloșin, purtător de cuvânt al grupării de forțe ucrainene din regiune.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a exprimat într-un interviu acordat Bloomberg că ajutorul militar occidental ajunge „prea încet” la trupele ucrainene din prima linie. „Avem 14 brigăzi care nu au armamentul necesar, despre care am discutat și care a fost aprobat”, a spus Zelenski.

Reclamă

Ceasiv Iar este ultima fortificație serioasă a apărării ucrainene din regiune, situată pe o înălțime dominantă și protejată de un obstacol natural, canalul Donețul de Nord-Donbas. Pentru forțele ruse, cucerirea Ceasiv Iar ar deschide calea spre Kramatorsk, oraș aflat la 25 de kilometri distanță, unde se află punctul de comandă al armatei ucrainene din regiune.

Generalul Oleksandr Sîrski, șeful armatei ucrainene, a subliniat că pierderea Kramatorskului ar însemna căderea întregii regiuni Donețk în mâinile forțelor ruse.

În jur de 20.000-25.000 de soldați ruși încearcă să ia cu asalt Ceasiv Iar și așezările din jur, conform estimărilor armatei ucrainene.

Agenția rusă de presă Interfax, citând Ministerul rus al Apărării, relatează că forțele ruse au preluat controlul asupra unui cartier din Ceasiv Iar. „Unitățile grupării de trupe Sud, ca urmare a acțiunilor active, au eliberat complet cartierul Novîi al localității Ceasiv Iar din Republica Populară Donețk și au îmbunătățit situația de-a lungul liniei frontului”, a declarat ministerul rus într-un comunicat.

Conform Moscovei, forțele ruse au lovit brigăzile ucrainene și au respins patru contraatacuri ale forțelor ucrainene în zona Ceasiv Iar. „Pierderile inamicului au fost de până la 450 de militari, două tancuri, trei vehicule blindate de luptă, inclusiv un transportor blindat de trupe M113 de fabricație americană și zece camionete”, a adăugat ministerul rus.

Reclamă
Share.

Mircea Becheanu, un jurnalist cu o carieră de peste două decenii, este renumit pentru reportajele sale incisive și analizele aprofundate ale evenimentelor politice și sociale. Dedicația sa pentru jurnalismul de calitate și integritatea profesională l-au transformat într-o voce respectată și influentă în media.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro