Trupe ruse și belaruse au început a doua etapă a exercițiilor nucleare tactice pe teritoriul Rusiei, a anunțat marți Ministerul Apărării rus, informează Reuters.

Potrivit ministerului, exercițiile sunt menite să asigure că personalul și echipamentul militar ale celor două țări sunt pregătite pentru a proteja suveranitatea și integritatea lor teritorială.

„În timpul manevrelor militare, vor fi exersate aspecte ce țin de pregătirea comună a unităților forțelor armate ale Federației Ruse și Republicii Belarus pentru utilizarea în luptă a armelor nucleare non-strategice”, a precizat ministerul rus.

Ministrul Apărării din Belarus, generalul-locotenent Viktor Krenin, a declarat luni că exercițiile reprezintă o măsură proactivă pentru a „crește disponibilitatea noastră de a folosi așa-numitele arme de represalii”.

„În prezent, mai mult ca oricând, suntem hotărâți să răspundem oricăror amenințări atât pentru țara noastră, cât și pentru Uniunea Statală” între Rusia și Belarus, a mai spus el.

Luna trecută, președintele rus Vladimir Putin a ordonat forțelor armate ruse să exerseze desfășurarea de arme nucleare tactice după ce, după cum susține Moscova, au existat amenințări din partea Franței, Regatului Unit și SUA.