Reclamă

Președintele american Donald Trump a anunțat că va relua campania de „presiune maximă” asupra Iranului, cu scopul de a reduce exporturile de petrol ale acestei țări la zero. Acțiunea vine ca parte a efortului de a împiedica Teheranul să obțină o armă nucleară, a declarat un oficial american, citat de Reuters.

Decizia lui Trump readuce în discuție politica dură față de Iran din primul său mandat, atribuind fostului președinte democrat Joe Biden relaxarea sancțiunilor la exportul de petrol, care ar fi permis Teheranului să acumuleze resurse financiare și să își extindă programele nucleare. Trump a acuzat că, sub administrația Biden, exporturile iraniene de țiței au atins niveluri record în 2024, profitând de modalitățile ocolitoare ale sancțiunilor impuse de SUA.

Pentru a consolida acest efort, Trump intenționează să semneze un memorandum prezidențial ce va cere secretarului Trezoreriei SUA să impună „presiune economică maximă” asupra Iranului. Printre măsuri se numără sancțiuni stricte și procedee riguroase de aplicare. Oficialii americani au subliniat că obiectivul principal al campaniei este de a aduce exporturile de petrol ale Iranului la zero.

În 2023, exporturile de petrol ale Iranului au generat aproximativ 53 de miliarde de dolari, iar în 2024 volumul de producție se afla la cel mai înalt nivel din 2018, conform datelor OPEC și Administrației pentru Informații Energetice din SUA. În timpul primului mandat, administrația Trump a urmărit să sugrume economia iraniană prin sancțiuni, forțând Teheranul să negocieze un acord care să oprească dezvoltarea programelor sale nucleare și balistice.

Deși sancțiunile impuse de Trump nu au fost explicit relaxate sub conducerea lui Biden, a existat o dezbatere asupra intensității aplicării acestora. În context, Marea Britanie, Franța și Germania au anunțat Consiliului de Securitate al ONU disponibilitatea de a reactiva sancțiunile internaționale împotriva Iranului, în cazul în care va fi necesar.

Ambasadorul Iranului la ONU, Amir Saeid Iravani, a calificat o astfel de măsură drept „ilegală și contraproductivă”. Între timp, diplomații europeni și iranieni au desfășurat întâlniri pentru a încerca să gestioneze tensiunile regionale legate de programul nuclear al Teheranului.

Conform informațiilor de la Forumul Economic Mondial de la Davos, secretarul ONU, Rafael Grossi, a menționat că Iranul continuă să îmbogățească uraniu la nivele apropiate de cele necesare pentru o armă nucleară, acuzații pe care Teheranul le-a negat vehement.


Reclamă

Share.
© 2025 Editura Substantial SRL – substantial.ro