Președintele ales al Statelor Unite, Donald Trump, a discutat telefonic cu prim-ministrul danez, Mette Frederiksen, însă nu și-a retras amenințarea de a impune sancțiuni comerciale dacă Danemarca refuză solicitarea de a vinde Groenlanda. Șefa guvernului danez a declarat că partea americană a sugerat posibile restricționări ale colaborării economice între cele două țări.
„Ne aflăm într-o situație gravă în ultima vreme. Facem tot ce putem pentru a o gestiona într-un mod cât mai inteligent posibil”, a declarat Mette Frederiksen după o întâlnire cu liderii parlamentari danezi. Ea a mai adăugat că în discuția de aproximativ 45 de minute cu viitorul președinte american, a reiterat faptul că insula nu este de vânzare și că doar cetățenii Groenlandei pot decide asupra unei eventuale independențe față de Danemarca.
În vederea clarificării situației economice, prim-ministrul danez s-a întâlnit și cu reprezentanții principalelor multinaționale din Danemarca, precum Novo Nordisk și Carlsberg. În paralel, Frederiksen a reînnoit invitația ca președintele ales să viziteze oficial Danemarca, însă nu este clar dacă și când va accepta Trump invitația.
Viitorul vicepreședinte al SUA, J.D. Vance, a oferit o declarație mai nuanțată privind posibilitatea folosirii forței sau sancțiunilor economice. Groenlanda, care este teritoriu semi-suveran al Danemarcei de peste șase secole, este de interes strategic pentru SUA, având în vedere prezența bazei aeriene Pituffik și poziția sa pe ruta cea mai scurtă dintre Europa și America de Nord.
Chiar dacă majoritatea locuitorilor din Groenlanda doresc independența, dependența economică față de Copenhaga, care alocă anual aproximativ un miliard de dolari pentru insulă, reprezintă un obstacol. Posibilitatea unui pact de „liberă asociere” cu SUA a fost menționată, model similar cu cel al Insulelor Marshall, Micronezia sau Palau.