Reclamă

Trump a semnat un ordin executiv care își propune să împuternicească autoritățile de reglementare federale. Care vor putea  să penalizeze companiile precum Facebook sau Twitter. În cazul suspendării utilizatorilor sau eliminarea conținutului. Folosindu-se de exemplu, de încălcarea libertății de exprimare.

Trump semnează un ordin executiv împotriva rețelelor de socializare

Ordinul executiv contestă domeniul de aplicare al Secțiunii 230 din Legea privind decidența în comunicații. Această secțiune din lege acordă rețelelor sociale și altor site-uri imunitate de răspundere pentru conținutul care este postat pe site-urile lor.

”Suntem aici pentru a apăra libertatea de exprimare în faţa unuia din cele mai grave pericole care există”, a declarat preşedintele Donald Trump.

”Nu putem lăsa să continue acest lucru, este foarte, foarte nedrept”, a mai adăugat preşedintele american.

Deocamdată nu este clar cum ar arăta internetul fără secțiunea 230. Totuși, experții juridici au sugerat că ar putea duce la un viitor cu două posibilități. Fie site-urile web nu permit niciunui conținut generat de utilizator pentru a evita să fie dați în judecată. Fie permit o gamă foarte limitată a acestuia.

Decizia de semnare a ordinului executiv a venit la doar câteva zile după ce Twitter a marcat două dintre tweet-urile președintelui cu privire la buletinele de vot prin corespondență ca fiind „potențial înșelătoare”. Și a inclus un link către o pagină de verificare a faptelor.

Twitter l-a ajutat pe președinte în campania electorală din 2016

Decizia nu a fost deloc pe placul lui Donald Trump, drept consecință revine cu acest ordin executiv.

Trump își folosește puterea prezidențială pentru a încerca să intimideze Twitter pentru că a încercat pe drept să-l tragă la răspundere pentru tweeturile sale.

Președintele își datorează în mare parte câștigarea alegerilor din 2016 platformei. Twitter i-a oferit un mijloc gratuit, nereglementat, de răspândire a părerilor.

Este adevărat că secțiunea 230 trebuie modificată – dar în sens invers decât propune Trump.
Una dintre cele mai mari probleme de pe internet în acest moment este creșterea excesivă a dezinformării.

Potrivit unui studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Oxford, majoritatea afirmațiilor despre pandemia unde s-a făcut o verificare a faptelor rămân pe Twitter fără etichete de avertizare. Raportul a mai constatat că una dintre cele mai mari surse de informații false au fost persoane publice, inclusiv celebrități și politicieni.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro