Președintele american Donald Trump a anulat luni retragerea Cubei de pe lista statelor care sprijină terorismul, decizie anunțată anterior de administrația Biden ca parte a unui acord pentru eliberarea prizonierilor politici. Casa Albă a confirmat această mișcare, în timp ce AFP, citat de Agerpres, a raportat pe larg despre eveniment.
La doar câteva ore după depunerea jurământului său, președintele Trump a emis un decret care să anuleze deciziile luate de predecesorul său, Joe Biden, în ultimele zile ale mandatului. Reactivarea Cubei pe lista neagră a Washingtonului a declanșat o reacție promptă din partea autorităților cubaneze, președintele Miguel Diaz-Canel numind acest gest ca un „act de aroganță și de dispreț față de adevăr”. El a mai adăugat pe platforma X că „obiectivul său este de a consolida și mai mult războiul economic crud împotriva Cubei în scopul dominației”.
Marco Rubio, noul șef al diplomației americane, confirmat de Senat luni seară, declarase anterior că Havana își merită locul pe această listă, anticipând astfel decizia președintelui Trump. În contrast, intenția surprinzătoare a lui Joe Biden de a retrage Cuba de pe lista statelor care sprijină terorismul a fost descrisă drept un „gest de bunăvoință”, și a dus la eliberarea a 127 de prizonieri cubanezi, printre care și disidentul José Daniel Ferrer, ca parte a unei înțelegeri cu Biserica Catolică.
Cu câteva zile înainte de a preda puterea în ianuarie 2021, Trump a decis să adauge din nou Cuba pe lista ce mai include și Coreea de Nord, Iran și Siria. Această schimbare politică continuă să genereze tensiuni, mai ales în contextul în care administrațiile succesive au întâmpinat diferite provocări legate de relațiile diplomatice cu insula comunistă din Caraibe.
Astfel, actualizarea deciziei de includere a Cubei pe lista statelor care sprijină terorismul rămâne un subiect complex, implicând dimensiuni multiple, de la relațiile internaționale la situațiile locale de detenție, și păstrează un echilibru delicat în politica externă a Statelor Unite.