Vrei să gătești sarmale dar ți-e teamă că se vor lipi? Ei bine, uită de acest lucru folosind un mic truc
Trucul perfect pentru ca sarmalele să nu se mai lipească
Sarmalele sunt printre cele mai delicioase preparate românești de Crăciun. Și pe bună dreptate, Cu toate acestea, multe gospodine se confruntă cu faptul că sarmalele se lipsesc de oală, ceea ce strică aspectul estetic al preparatului. Trucul perfect pentru ca sarmale să nu se mai lipsească. Ai nevoie de un singur ingredient care să facă diferența.
Autorul cărții „Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti”, Radu Roman spune că oala în care prepari sarmalele trebuie să fie unsă cu un ingredient, mai exact cu untură. Oala în care vei fierbe sarmalele trebuie să fie una de lut gros. Acest truc era folosit și de bunicii sau străbunicii noștri, însă în prezent se folosește destul de rar, întrucât se dorește promovarea unui stil de viață care să includă mai puține grăsimi.
Tot în cartea sa, ,,Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti”, Radu Roman spune că sarmalele pot fi servite alături de un vin roșu. Câteva astfel de exemple sunt: Fetească Neagră de la Urlaţi, cu gust de mure, Valea Călugarească, cu gust de prune uscate, Bujoru ori Topoloveni, Băbeasca Neagră de Nicoreşti sau Buzău, Cabernet Sauvignon de Sâmbureşti, de Drăgăşani, de Ceptura şi Tohani.
Dacă nu ai reușit încă să prepari aceste bucate tradiționale, iată lista de ingrediente de care ai nevoie.
Ingrediente:
foi de la două verze murate
1 kg carne de porc tocată
3 morcovi
2-3 linguri de pastă roşii
un ardei iute
o ceaşcă de orez
un pahar de vin
două cepe
trei legături de verdeaţă
2-3 linguri de pastă ardei gras
două ceşti de vin alb
un pahar de bulion de roşii
pastă de roşii şi de ardei
trei roşii din bulion
cimbru
mărar
foi de dafin
boia
piper
sare
untură pentru uns vasul de lut